Främmande språk på Dramaten – en vemodig komedi om att prata förbi varandra

Skribent:

Främmande språk

Främmande språk
Dramaten, Lilla scenen
Premiär den 20 april 2013

Gösta Ekman regisserar när Quartermaine’s Terms av Simon Gray sätts upp i Sverige för första gången. Dramatens uppsättning har fått namnet Främmande språk och pjäsen handlar om en grupp lärare i Cambridge som undervisar just i engelska för utländska elever.

Eleverna ser vi dock inget av utan handlingen utspelar sig i lärarrummet, före och efter undervisningen, totalt under ett par års tid. På ytan har de sju kollegerna det trevligt ihop. De frågar varandra hur det senaste lovet varit och vad de ska hitta på i helgen. Under ytan har de var och en sin egna privata tragedi, men trots att de mörka sidorna lyser igenom allt mer tydligt är det ingen av kollegorna som låtsas om dem.

Alla rollerna är huvudroller. Den gamla ungkarlen John Quartermaine är den av lärarna som fått ge originalnamnet till pjäsen. Han är den som finns på plats först och är kvar längst i lärarrummet. Han trevar försynt efter gemenskap med de andra samtidigt som han sätter upp en fasad av att klara sig fint själv. De andra har ett socialt liv utanför lärarrummet, men ingen av dem ett särskilt lyckligt:

Anitas man är otrogen, Marks hustru lämnar honom på grund av hans författardrömmar – som ändå inte tycks gå i uppfyllelse, lärarvikarien Derek kan inte leva på sin låga timlön, Henrys tonårsdotter lider av depression, Melanie har en komplicerad hat/kärleksrelation till sin sjuka mamma och rektor Eddies liv styrs helt av hans partner (både på jobbet och privat) rektor Thomas.

Humorn i denna grå komedi bygger främst på språket – på det som sägs och inte sägs, bortglömda namn och på hur man hela tiden pratar förbi varandra. Det finns också inslag av Gösta Ekmansk snubbelhumor, framför allt utförd av komikern Henrik Dorsin som spelar lärarvikarien. Men egentligen är det en ganska vemodig pjäs. Ingen av rollkaraktärerna utvecklas under handlingens gång och lärarrummet är hela tiden lika opersonligt med sina bruna skinnfåtöljer och andra möbler i brunt trä. Även musiken som öppnar varje scen är densamma varje gång – Fats Wallers I’m gonna sit down and write myself a letter.

Gösta Ekman menar att pjäsen avspeglar vår samtid: ”Det är så många som bara pratar och pratar – men allt färre som lyssnar”, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.  Detta fenomen är väldigt tydligt i Främmande språk och något som är värt att fundera på – hur vi i många fall träffar samma människor år efter år, på arbetsplatser och i andra sammanhang, utan att egentligen lyssna på varandra.

Främmande språk av Simon Gray
I rollerna:
John Quartermaine Per Svensson
Anita Manchip Nina Fex
Mark Sackling Andreas Rothlin Svensson
Eddie Loomis Per Mattsson
Derek Meadle Henrik Dorsin
Henry Windscape Jan Waldekranz
Melanie Garth Kristina Törnqvist

Översättning Lolo Amble
Regi Gösta Ekman
Scenografi Jan Lundberg
Kostym Kajsa Larsson
Ljus Torkel Blomkvist
Peruk och mask Lena Strandmark

Främmande språk

21 april, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *