Tankar efter att ha sett om TV-serien China Beach

Skribent:

chinabeach4

China Beach
Betyg 4
Skapad av William Broyles, Jr. och John Sacret Young.
1988-1992, DVD-box, fyra säsonger

China Beach är en TV-serie om kriget i Vietnam som visades i Kanal 5 1988-1992. Jag tror inte serien drog så värst mycket publik i Sverige, men vi var några stycken på min studentkorridor i Lund som troget bänkande oss.

China Beach utspelas på “510th Evacuation Hospital and R&R (the ”Five-and-Dime” Rest & Recreation) “ beläget i Da Nangprovinsen i Vietnam, några hundra meter från en paradisliknande sandstrand. Det kanske kan tyckas absurt att kombinera ett militärsjukhus med faciliteter för soldater på permission, men anläggningen existerade.

chinabeach2Seriens huvudperson är sjuksköterskan, tillika löjtnant/kapten, Colleen McMurphy, förtjänstfullt spelad av Dana Delany. McMurphy är förutom att vara operationssköterska ansvarig för triage, dvs att sortera inkommande sårade och avgöra turordningen. Vilka som prioriteras, vilka som får vänta och vilka som pumpas fulla med smärtstillande och läggs åt sidan för att dö.

Vi möter McMurphy i mitten av hennes tjänstgöringsperiod, får genom tillbakablickar se när hon anländer till Vietnam och följa hennes försök att svårt traumatiserad och alkoholiserad anpassa sig till ett liv efter kriget. Rollen som McMurphy var Delanys första stora roll och hon vann 2 Emmys, nominerades för ytterligare två, samt för två Golden Globe.

Även i birollerna finns flera skådespelare som gör sina första stora roller. Marg Helgenberger är lysande som den deltidsprostituerade affärskvinnan KC Koloski, Robert Picardo spelar läkaren Dick Richard och Michael Boatman gör en minnesvärd roll som menige Samuel Beckett, vars uppgift är att göra de döda redo för hemfärd.

Till skillnad från andra serier om kriget i Vietnamn är det väldigt få stridsscener. Perspektivet är inte själva kriget utan krigets konsekvenser, ofta sett ur ett kvinnligt perspektiv. Läkarna opererade, men det var sköterskorna som måste möta tonåriga patienter som vaknar upp i en sjuksäng och inser att deras ben är borta. De dominerande och mest minnesvärda karaktärerna är till största delen kvinnor. China Beach är något så ovanligt som en TV-serie om krig som bärs upp av kvinnor .

chinabeach3I avsnitt 12, säsong 2, intervjuas några av de kvinnor och män som tjänstgjorde på China Beach. Vissa av karaktärerna har lånat drag av dem, några av deras upplevelser har vävts in i handlingen. Den brutala verklighet som existerar på ett militärsjukhus som tar emot sårade från fronten kan inte visas på TV, men den kan beskrivas.

” Hot, sticky, the kids, the smells, the sweet rain, laughter, blood under your fingernails that won’t come out. I’ve held a boy as his life bled out. I turn out the lights at night and saw their faces their voices. I recognize them in everybody I see. You are a boy from Terra Haute. Played the Tuba in his marching band. I washed what was left of him down the drain. Hoped that his stain would remain on me, a kiss you don’t want to wash from your cheek. A boy’s life reduced to a dried bloodstain on my hands that won’t come out and when it does come out I don’t want it to. Ever. And what if I forget? What if I can’t remember? Are they gone forever? One boy had this ring, it was a class ring. I can’t remember whether his hand was black, white, yellow, red, brown, I can’t remember his face. Just that ring as he died. What’s Vietnam like? It’s Heat, Sticky, Smells, Laughter, and I won’t forget them. Ever.” Colleen McMurphy på frågan ”What’s it like”.

Seriens fjärde säsong fokuserar på livet efter Vietnam. Det är också här China Beach tangerar vår verklighet idag. Sverige har under ett antal år skickat soldater till Afghanistan. Vilken beredskap har vi för att stötta dem när de kommer hem? Danska medier rapporterar om självmord, alkoholism och droger bland hemvändanden danska soldater.

Även bakom kamerorna fanns en grupp unga lovande författare, regissörer och producenter. Istället för action och snabba klipp drog de ner tempot för att istället spela på känslor. Istället för en ständig rapp dialog vågade de låta karaktärerna uttrycka sig i långa repliker som gränsar till monologer eller helt enkelt vara tysta och kommunicera budskapet på andra sätt.

Experimentlustan var, på gott och ont, stor vilket gör serien något ojämn. Drömscener, inklippta tecknade avsnitt fungerar ibland, ibland inte. Säsong fyra är den mest ojämna, men innehåller även några av de starkaste episoderna.

Musiken är ett kapitel för sig. Ett otal av den tidens stora hits är på olika sätt invävda i handlingen. Oftast som verktyg för att förstärka känslor, men i några fall längre stycken musik tillsammans med inklippta filmsekvenser för att sammanfatta ett skeende eller en relation.

China Beach nådde ingen större publik, men hyllades av kritikerna. Serien vann 19 utmärkelser, där en Golden Globe 1990 för bästa dramaserie är den tyngsta titeln. Ytterligare 38 nomineringar kan läggas till listan.

Text: Peter Johansson

Här kan du läsa en intervju med Dana Delany, som har huvudrollen i serien.

I rollerna
Dana Delany: Colleen McMurphy
Marg Helgenberger: Charlene KC Koloski
Rovert Picardo: Dick Richard
Michael Boatman: Samuel Becket

18 april, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *