Turandot med världssopranen Nina Stemme – direktsänds på bio i Sverige

turandotkungligaoperan

Turandot direktsänds på FHP:s digitala biografkedja

Fredagen den 8 mars kl 19:00

Musik: Giacomo Puccini (fullbordad av Franco Alfani)
Libretto: Giuseppe Adami och Renato Simoni

Nu direktsänds Turandot med världssopranen Nina Stemme i titelrollen, en roll hon gör för första gången i sin karriär, på bio i hela Sverige. Alla föreställningar med Nina Stemme som Turandot är slutsålda på Kungliga Operan, så enda chansen för biljettlösa att uppleva den hyllade föreställningen är när den sänds live på bio, 8 mars kl 19.00.

Turandot var en av Birgit Nilsson absoluta paradroller. Nu gör alltså Nina Stemme den för första gången i Kungliga Operans uppsättning i regi, scenografi och ljusdesign av schweizaren Marco Arturo Marelli. Rollen som Prins Calàf, som bland annat sjunger ”Nessun dorma”, görs av italienske tenoren Riccardo Massi som liksom Stemme gör sin roll för första gången. Som Liù hörs ryska sopranen Yana Kleyn. Föreställningen dirigeras av Thomas Søndergård som kommer från Danmark.

Nina Stemme har två gånger, senast i höstas, valts till Årets sångerska av tyska tidskriften Opernwelt. Denna säsong sjunger hon även ledande Wagner-roller som Brünnhilde och Isolde på de stora operascenerna i Milano, Paris, München, och Wien. Så detta är alltså en unik möjlighet att höra henne sjunga från sin hemmascen.

Turandot är den sista stora italienska operan och samtidigt Puccinis modernaste verk, påverkat av avtantgarde, film och tolvtonsmusik. Puccini hann aldrig avsluta verket som skrevs på dödsbädden 1924 och fullbordades av Franco Alfano.

Handling i korthet: Den som vill gifta sig med prinsessan Turandot måste lösa tre gåtor. Fel svar bestraffas med halshuggning. Prins Calàf, som befinner sig i Peking, attraheras av den grymma prinsessans skönhet och beslutar sig för att vinna hennes hjärta. Hans gamle far Timur och slavinnan Liu, som sedan länge älskar Calàf, försöker med alla medel avråda honom från att anta utmaningen. Men Calàf är orubblig och kärleken segrar.

Produktionsteam
Dirigent: Thomas Søndergård
Regi, scenografi och ljus: Marco Arturo Marelli
Kostym: Dagmar Niefind Marelli
Kungliga Hovkapellet
Kungliga Operans Kör
Framförs på italienska med svensk översättning på textmaskin

Presscitat:
”Jag har inte utrymme för alla superlativer jag skulle vilja strö över den här formidabla föreställningen””Det enda man kan göra är att gratulera dem som faktiskt har lyckats boka en biljett”   Expressen

”En föreställning av yppersta klass” ”Stemme en urstark Turandot”… publiken kippar efter andan” – Svenska Dagbladet

”Stemme gör en Turandot att dö för… man slutar andas”   Dagens Nyheter

Här kan du läsa min recension

Du kan läsa handlingen på Mogens Operasidor

Turandot direktsänds till biografer på följande platser: Alingsås, Arvika, Bengtsfors, Berga, Borgholm, Borås, Boxholm, Båstad, Edsbyn, Eksjö, Emmaboda, Filipstad, Fröseke, Gusum, Gävle, Göteborg, Hallstavik, Hammarby Sjöstad, Helsingborg, Hudiksvall, Katrineholm, Kosta, Kumla, Kungsbacka, Kungälv, Laholm, Lidköping, Ljungby, Lomma, Lund, Malmö, Markaryd, Motala, Norrhult, Nynäshamn, Ronneby, Sigtuna, Simrishamn, Skelleftehamn, Skene, Skövde, Smålandsstenar, Sollefteå, Spånga, Strängnäs, Svenljunga, Säter, Söderhamn, Söråker, Tumba, Vaxholm, Västerås, Ystad, Åkersberga, Åmsele, Åmål, Åseda, Åsele, Åsensbruk.

6 mars, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *