Neil Young & Crazy Horse till Way Out West

neil

Neil Young återvänder tillsammans med sitt band Crazy Horse till Sverige i sommar. Denna legendariska konstellation, som när de ifjol gav ut sitt senaste studioalbum Psychedelic Pill visade att de fortfarande är vitala, är klara för Göteborgsfestivalen Way Out West som pågår mellan den 8 och 10 augusti.

Så här skriver festivalen på sin hemsida:

”Någon påstod: ‘Sverige? Det är kallt, allt funkar och varenda hushåll har ett exemplar av Neil Youngs ’Harvest’’. Denna observation säger något om vårt förhållande till Neil Young. Som ett symptom i vårt kollektiva musikaliska nervsystem slår hans ljusa, nästan sköra röst, de genomborrande texterna och den lätta anstrykningen av vemod i hans melodiska språk an en djup resonans i våra frostbitna själar.

Det är väl det kanske. Motpolen till mörkret och kylan och längtan, men även längtan efter något annat. Neil Youngs mesta egenskap är förmågan att ge ton till den där starka frihetstörsten vi ofta har så svårt att formulera. I hans musik får vi förklaringar till det där vaga begäret att bara dra. Vara på väg, ut i det okända, medan solen går ned och vinden blåser i håret. En stereotyp men ack så uppfyllande romantisk bild.

Även om Neil Youngs 45-åriga artistskap nästan briserar av tidlösa klassiker som beskriver det där, (’Heart of Gold’, ’Rockin in the Free World’, ’Down by the River’, ’Cinnamon Girl’, och så vidare, till synes i oändlighet) har han ändå aldrig reducerat sig själv till en nostalgitripp. Neil Young har alltid vågat nosa i periferin av den gitarrdrivna, country- och folkdoftande rock som är aortan i hans artiskskap. Han har experimenterat med blues, electronica och rockabilly, ingått i mängder med glimrande samarbeten (Crosby, Stills, Nash, Sonic Youth, Pearl Jam, m.fl), och blästrat ur sig en nästan hopplöst lång lista med skivor. Senaste ‘Psychedelic Pill’ visar inte bara Youngs vitala förakt för konventioner (inledande ‘Driftin’ Back’ är 27 jävla minuter!), utan blev lite av en oväntad succé – inte otänkbart, kanske, som ett resultat av återföreningen med gamla vapendragarna i Crazy Horse.

När Way Out West förtjust välkomnar den überklassiska konstellationen Neil Young & Crazy Horse är det första gången på över tio år som de gemensamt sätter sina pjuck i Europas städer. Och med en magisk afton i minnet, på Way Out Wests då blott andra år, känns det lite som att förena en syskonskara efter ett skeppsbrott.”

Här kan du se musikvideon till Ramada Inn:

6 mars, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *