Thommy Berggren sätter upp två pjäser av Samuel Beckett i en och samma föreställning

Skribent:

Krapps sista band

Ett spännande besked för oss Becket-älskare:
Thommy Berggren sätter upp två pjäser av Samuel Beckett tillsammans i en och samma föreställning. I Krapps sista band gör Ingvar Hirdwall titelrollen och i Akt utan ord är det Michael Jonsson som gör den stumma rollen som ”mannen”. Premiär på Stockholms stadsteaters Lilla scen den 16 mars.

Ett pressmeddelande berättar om föreställningen:

”Sent en kväll i framtiden.
Krapps lya.
I förgrunden mitt på scenen ett litet bord med två utdragslådor mot publiken.
Vid bordet sitter en sliten gubbe med ansiktet mot rampen, dvs. på motsatt sida mot lådorna: det är Krapp.
Blankslitna trånga svarta byxor med för korta ben. Blanksliten svart väst med fyra rymliga fickor. Tungt silverur i kedja. Smutsig vit skjorta, öppen i halsen: ingen krage. Vita uppseendeväckande stövlar, leriga, minst nummer fyrtioåtta, mycket smala och spetsiga.
Vitt ansikte. Röd näsa. Okammat grått hår. Orakad.”
(Ur Krapps sista band, översättning Göran O. Eriksson)

Regissören Thommy Berggren har tidigare satt upp Becketts I väntan på Godot (2009) på Stockholms stadsteater. Den blev en stor succé med bland andra Mikael Persbrandt, Johan Rabaeus och Ingvar Hirdwall i rollerna. Med Ingvar Hirdwall har han också samarbetat i flera uppsättningar av Harold Pinter bland annat Fastighetsskötaren (2001) och Hemkomsten (2006).

− Vad gör man efter Pinter? Det blev Beckett. Jag ville göra en paus från den realistiska skolan, säger Thommy Berggren.

− Det är något olöst och annorlunda med Beckett. Det kommer från ett annat håll, inifrån, underifrån. Det är en slags magi, säger han.

Att Ingvar Hirdwall skulle göra den enda rollen i Krapps sista band var självklart. Men Berggren ville något mer. Han var nyfiken på Michael Jonsson och ringde för att fråga om han kände till en pjäs av Beckett, Akt utan ord. ”Den sitter jag just och läser” svarade Michael Jonsson som fått strålande recensioner för rollen som Benjamin i Martyrer (premiär 11 januari).

Ett sammanträffande som ledde till att båda pjäserna nu görs tillsammans i en och samma föreställning. Inleder gör den stumma Akt utan ord med Michael Jonsson i den enda rollen och därpå följer Krapps sista band med Ingvar Hirdwall.

Samuel Beckett, en av 1900-talets främsta dramatiker fick Nobelpriset 1969. Han skrev Akt utan ord 1956 och Krapps sista band 1958.

KRAPPS SISTA BAND
AKT UTAN ORD

AV SAMUEL BECKETT
Premiär 16 mars
Regi Thommy Berggren
Scenografi och kostym Peter Holm
Ljus Alarik Lilliestierna
Ljud Magnus Ericsson
Mask Kjerstin Elg

I rollerna
Ingvar Hirdwall
Michael Jonsson

Foto: Carl Bengtsson

28 februari, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *