Ett dockhem i tre tider på Stockholms stadsteater

Skribent:

ett dockhem

Ett dockhem
Stockholms stadsteater, Klarascenen
Premiär den 23 februari 2013

Det har gått 134 år sedan Ibsens Ett dockhem hade urpremiär i Köpenhamn. Stockholms stadsteater undersöker om pjäsen har något att säga oss än i dag. Föreställningen är uppdelad i tre scener från tre olika tider.

I den första scenen lever familjen i Ibsens originaltid. I nästa scen är det 50-tal och i den sista scenen nutid. Vi kan lätt se likheter mellan kvinnorollen i det sena 1800-talets överklass och i 50-talets medelklass. I båda tiderna är det mannen som står för inkomsterna och kontakten med ”den stora världen”. I en välbärgad familj som Helmers fanns det inte mycket annat kvar för hustrun än att vara glad och underhållande. I nutid är kvinnorollen kanske förändrad, men visst finns det paralleller till dagens strävan efter en vacker yta, pengar och status.

Den stiliserade inredningen och kläderna förstärker känslan av den dockfamilj i ett dockhus Nora har ett randigt förkläde på sig i den första scenen och randiga tröjor i de andra två, vilket också får oss att associera till ett fängelse. Miljön i den moderna lägenheten påminner också om ett fängelse.

Annika Hallin gör en ovanligt begriplig Nora. I slutscenen framgår det tydligt att hon måste lämna familjen, inte bara för att rädda sig själv utan också barnen som blivit hennes dockor. När hon får syn på Torvalds oförmåga till kärlek finns det inte heller något hopp om det under som hon fruktat – att han skulle offra sin karriär för hennes skull.

Den slemme Krogstad däremot förvandlas av sin kärlek till Kristine Linde, så det finns lite hopp även om männen i Ett dockhem.

Ett dockhem av Henrik Ibsen

Översättning Mia Törnqvist
Regi Ragnar Lyth
Scenografi Sören Brunes
Kostym Elin Hallberg
Ljus Elin Ruge
Ljud Michael Breschi
Håkan Åslund
Mask Maria Reis

I rollerna:
Thorvald Helmer Sven Ahlström
Nora Annika Hallin
Kristine Linde Anja Lundqvist
Doktor Rank Niklas Hjulström
Niels Krogstad Gerhard Hoberstorfer
Anne-Marie Lena-Pia Bernhardsson
Helene Eva Rexed
Barn (lag 1):
Johanna Hintze
Jens Deneberg
Vilmer Geijer
Barn (lag 2):
Tea Stjärne
Odin Romanus
Morris Berglund Andreassen

Foto: Petra Hellberg

25 februari, 2013

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *