Mammut av Lukas Moodysson – buddism förklarad för nutidens människor

mammut_ellen-och-leo290
Lukas Moodysson är tillbaka på svenska biografer.
Regissören till kritiker- och publiksuccéer som Fucking Åmål, Lilja 4-ever och Tillsammans, kommer nu med sin första engelskspråkiga film Mammut – hans största projekt hittills, med de internationella stjärnorna Gael García Bernal och Michelle Williams i huvudrollerna.
Jag gick på filmen utan att veta så mycket och går fortfarande flera dagar efteråt omkring i ett rus, i en känsla av att jag sett ljuset.

Jag var på en presskonfererns med Lukas Moddysson. En reporter från den kristna tidningen Dagen frågade om namnen på rollerna var medvetet valda med tanke på dess religiösa symboliska värde. Barnflickan heter Gloria (ära åt Gud) och hennes tioårige son heter Salvatore (frälsare). ”Självklart är det medvetet valt. Alla namn i filmer brukar vara det”, svarade Lukas Moodysson.

Och tidningen Dagen deklarerade därmed dagen därpå i en artikel att filmen Mammut hade religiösa undertoner. Jo. Det har den. Men jag är övertygad om att filmen Mammut är en förklaring av buddismen, överförd till ett filmspråk och ett bildval och en berättelse som talar till nutidens människor.

Jag gick på filmen utan att ha hört något alls om den. På ett sätt tycker jag det är synd om alla som ska se den nu, när diskussionerna är igång. De kommer att få en massa förväntningar och förutbestämda tankar. Det är synd. Filmen ses bäst om man kommer helt tom och är redo att bara suga åt sig.
en budget på 70 miljoner kronor och inspelad i tre världsdelar; från Manhattans Soho till Thailands paradisstränder.

Mammut tar avstamp i en lyxvåning i New York, hemma hos det unga paret Ellen och Leo och deras åttaåriga dotter Jackie. Leo är skapare av en framgångsrik spelsajt på nätet och har ramlat in i en värld av pengar och stora beslut. Ellen arbetar som kirurg och jobbar med att rädda liv. Båda föräldrarna är uppslukade av sina arbeten, och dottern Jackie umgås mest med familjens filippinska barnflicka Gloria, något som får Ellen att börja tvivla på sina livsval.

Så står det i pressmaterialet. Men det är inte bara Ellen som börjar tvivla på sitt sätt att leva, maken Leo gör det på sitt sätt också när han är iväg på affärsresan till Thailand.

Filmen handlar om barnens situation och människors situation och visar på ett förfärande tydligt sätt hur allt är sammanlänkat, hur allt påverkar varandra och är beroende av varandra. Ja hur varje val vi gör påverkar allt annat: ja det som kallas karma i buddism och hinduism.

Filmen visar också på ett naket sett hur fullständigt egofixerade de flesta, också de goda människorna, i västvärlden är. Hur vi kan gå omkring och grubbla över om vi valt bästa karriären för att förverkliga oss själva, medan tredje världens människor uppenbart får kämpa för att kunna ha sina barn i skolan.
När Leo åker på en affärsresa till Thailand påbörjas ett förlopp som får dramatiska följder för alla inblandade.

– Filmen handlar om familjer, den handlar om föräldrar och barn, hur vi beter oss mot våra barn, både våra egna och andras.
Den handlar om hur vi allihop på den här planeten är sammanlänkade med varandra, vare sig vi vill det eller inte.
Och hur vi behöver varandra”, säger Lukas Moodysson och fortsätter:

– En amerikansk basketboll tillverkas i en filippinsk fabrik. Sedan skickas den till USA. Där köps den av en filippinsk kvinna som arbetar som barnflicka i en amerikansk familj. Hon lägger bollen i ett paket och skickar den till sin son som hon lämnat i Filippinerna.
Och på samma sätt som den där bollen studsar fram och tillbaka, studsar vår längtan fram och tillbaka på jordklotet som svävar så ensamt i rymden. Men det är vackert, vårt jordklot. Och jag hoppas att det blivit en vacker film.

I huvudrollerna ser vi de internationella stjärnorna Gael García Bernal och Michelle Williams. Bernal har efter filmer som Babel, Älskade hundar, The Science of Sleep och Dagbok från en motorcykel blivit en av filmvärldens mest uppskattade skådespelare.
Michelle Williams blev känd genom teveserien Dawson´s Creek, men fick sitt stora genombrott när hon Oscarnominerades för Brokeback Mountain. Hon har sedan dess medverkat i uppmärksammade filmer som I´m not there och Synecdoche, New York. Nästa år är Michelle Williams även aktuell i Martin Scorseses kommande Shutter Island.

– Det har varit ett stort äventyr att göra den här filmen, svårt och roligt. Det har tagit lång tid. Många resor runt i världen. Fantastiska skådespelare”, säger Lukas Moodysson.

På frågan vilken sorts film Mammut är svarar han:
– Av mina tidigare filmer så kanske Mammut på olika sätt mest påminner om Tillsammans och Lilja 4-ever”.

Uppdatering: En kommentar på inlägget efterlyste att jag tar upp mer vad jag menar med att Mammut är buddism. Så då gör jag det.
Jag misstänker att Moodysson är medveten om det, filmen är trots allt delvis inspelad i Thailand, där det finns många buddister.
Filmen beskriver på ett så tydligt sett hur allt påverkar allt och hur våra val i livet och i varje stund påverkar hela världen och alla andra människor. Det är en av de tre viktiga delarna i vägen till upplysning: att uppnå kunskap och inse hur vi alla är en del av samma sak.

När vi nått denna kunskap att vårt jag inte är något avskilt från övriga saker, utan att vi är en del i allt, då blir vi egentligen aldrig ensamma. Vi inser också att våra val får konsekvenser för alla andra.

Det är i och för sig något som alla religioner tar upp mer eller mindre. Kristendomen säger väl också att vi är en del i samma kropp. Typ något sådant.

En del i detta är att huvudpersonerna som symboliserar västvärlden inte alls är några elaka eller dåliga människor. Tvärtom är det älskvärda, mjuka ja helt enkelt underbara människor. Ändå påverkar deras livsval de fattiga människornas situation i fattiga länder.

I en scen är ju faktiskt en av huvudpersonerna i ett buddistiskt tempel. Så visst måste Moodysson vara medveten om att filmen ger ett buddistiskt budskap.

Tidigare inlägg om Mammut i Kulturbloggen:
Direktsändning från presskonferens med Lukas Moodysson med Bambuser
Hjälp mig hitta frågor inför presskonferens med Lukas Moodysson om nya filmen Mammut

Trailer:

mammut_jackie-och-gloria600

Relaterat:
Aftonbladet, DN: Intervju med Moodysson, DN: Intervju med Gael Garcia Bernal, Intervju med Moodysson i Aftonbladet.

Andra recensioner:
Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

25 januari, 2009

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. J skriver:

    Trevligt och vettigt skrivet, blir sugen på att se filmen. Kopplingen till buddismen skulle gärna fått förklarats mer då det var rubriken som fångade mitt intresse!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *