Missa inte: Dokumentär om Olof Palme sänds i tre delar i SVT

palme_dokumentar

När detta skrevs är det annandag jul 2012. Igår kväll, juldagens kväll, sändes första avsnittet av tre i dokumentären om Olof Palme. Dokumentären är en längre version av filmen som gått på svenska biografer under hösten. Filmen är en stark upplevelse och handlar om mycket mer än om Olof Palme. Jag gav filmen betyg 5 och jag var långt ifrån den ende filmkritikern som gav filmen högt betyg. (Här är min recension av filmen.)

Kristina Lindström och Maud Nycander, filmskaparna bakom dokumentären har fått alla det tre sönerna till Olof Palme och hans fru Lisbet att delta och berätta om livet med honom. Men filmens behållning är inte bara att komma närmare Olof Palme som person utan också att vi får en bild av Sverige under 1900-talet. Varenda en som är intresserad av samhällsfrågor och vill förstå det svenska samhället bör se dokumentären.

När jag såg första avsnittet är det så tydligt hur språkbegåvad Olof Palme var. Han talade engelska utan svensk brytning, vilket inte många av dagens politiker gör. Han talade dessutom både franska och tyska. Frågan är om Sverige har några politiker idag på riksnivå som har sådan bildning.

Det viktigaste med Olof Palme var förstås inte hur utbildad han var utan att han på ett så tydligt sätt kunde formulera sin politiska vision. Det känns som att dagens socialdemokrater ibland går vilse och inte alls är lika tydliga med varför de är socialdemokrater.

Det finns mycket att fundera kring och diskutera kring efter att ha sett filmen. TV-dokumentären har med mer, eftersom den är längre – och jag hoppas människor bänkar sig framför tv:n eller ser avsnitten efteråt i SVT Play. Här kan du se första avsnittet i SVT Play. Avsnitt 1 sänds i repris den 27 december klockan 01.55 och 2 jan 2013 10.00.

Avsnitt 2 visas den 27 december klockan 21.00 i SVT1. Avsnitt 3 visas 1 jan 2013 21.00.
Här kan du läsa mer om visningarna och hitta tider för repriser och länkar till visningar i SVT Play.

Dokumentär om Olof Palme
Svensk dokumentär från 2012. Del 1 av 3.

Den uppmärksammade dokumentärfilmen, här i en längre serieversion. Inledningen skildrar Olof Palmes uppväxt på ett högborgerligt Östermalm, hans ungdomsår, studierna i USA, hans politiska uppvaknande och mötet med Lisbet. Olof Palme framstår som de ungas röst, en svensk Kennedy som gör kometkarriär efter att ha blivit upptäckt av Tage Erlander. Under ett händelserikt 60-tal blir Palme bl.a. högertrafikgeneral och möter militanta kårhusockupanter i Stockholm. 1969 väljs Olof Palme till Socialdemokraternas partiordförande och blir landets nye statsminister.

SVT1 tisdag 25 december kl 21.00: Palme

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

26 december, 2012

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. […] Bloggat: Kulturbloggen, Andrén, Borgarmedia: DN, SVD1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, HD1, 2, 3, 4, 5, 6, Skanskan, AB, Läs […]

  1. Anders skriver:

    Mjaa…att Palme pratade engelska utan svensk brytning är väl att ta i…..en HEL del. Väldigt bra dokumentär, dock.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *