Bokrecension: Bruce av Peter Ames Carlin

bruce_boken

Bruce
Författare: Peter Ames Carlin
Översättare: Boo Cassel
Översättare: Thomas Andersson
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Inbunden
Språk: Svenska
Utgiven: 201211
ISBN10: 9100132233
ISBN13: 9789100132231

Bruce Springsteen är en av de stora artister som alltid säljer ut till sista plats. Han skulle nog kunna ge hur många konserter som helst på de stora svenska arenorna – och ändå sälja slut på alla platser. Han är dock inte född med guldsked i mun. Hans pappa var ofta förlamad av psykiska skäl och kunde inte jobba i långa perioder, han hade troligen vad som idag skulle diagnosticerats som en bipolär sjukdom.

När Bruce Springsteen skrev sitt första skivkontrakt med Columbia lusläste han kontraktet tillsammans med en juridiskt kunnig vän: i ljuset av stearinljus, för Bruce hade inte råd att betala elräkningen.

Bruce Springsteens familj och släkt drabbades av en tragedi då hans pappa var två år. Då blev pappans äldre syster, som var fem år då, ihjälkörd av en lastbil. Den tragedin skakade om hans föräldrar så starkt att de inte klarade av att ta hand om sin tvåårige son utan lämnade bort honom till släktingar i flera år. Föräldrarna repade sig egentligen aldrig från sorgen – när Bruce föddes blev han farmors favorit som fick ersätta den förlorade dottern.

Biografin om Bruce Springsteen är högintressant för alla fans till ”The Boss”. Självklart får vi redan i första kapitlet reda på varifrån smeknamnet The Boss kommer ifrån.

Med tanke på att Bruce Springsteen spelar i Stockholm/Solna i maj, på nya arenan Friends arena, borde den här biografin vara högintressant för många. När detta publiceras har ju julen varit, men det går kanske att byta ut någon julklapp mot den här boken, eller så fick du ett presentkort till en bokhandel kanske?

Biografin är en noggrann berättelse om fenomenet och mannen Bruce Springsteen. Vi får veta massor, som när spelade han tillsammans med Southside Johnny? Vad hette hans första band och hur gick det till när han fick sitt första skivkontrakt och hur var hans uppväxt? Många frågor som Bruce-fans förmodligen funderat kring.

Möjligen kan jag emellanåt tycka att biografin grottar ner sig för mycket i detaljer och namn och datum för olika spelningar, konserter och annat. Men å andra sidan betyder det att boken lämpar sig väl också för att efteråt kolla upp olika fakta och uppgifter.

Själv har jag i alla fall lärt mig massor om Bruce Springsteen, som jag inte visste och som jag är glad att jag nu vet och kan berätta för andra när vi snackar om kommande konserterna i maj.

Fakta från bokförlaget:

I nära fyra decennier har Bruce Springsteen, arbetarkillen från New Jersey, varit en av rockens största. Hans karriär omfattar 20 Grammys, två Golden Globes och en Oscar, samt över 120 miljoner sålda skivor och ett otal utsålda turnéer. Han har gett röst åt USA:s folksjäl och ofta sjungit om den amerikanska drömmen och dess baksidor, men är omåttligt populär även i Sverige – vem minns inte när en rekordpublik nästan hoppade sönder Ullevi under en Springsteenkonsert 1985? Det är en kärlek som är besvarad, och Bruce Springsteen har ofta setts vandra runt på egen hand på Stockholms gator.
Trots sina direkta texter har privatpersonen Bruce förblivit ganska reserverad, och musikjournalisten Peter Ames Carlins biografi Bruce ger därför en ny inblick i Springsteens liv. Boken ger oss ett svar på vem Bruce är, både som människa och som artist, i en kronologisk skildring av hans långa karriär. Carlin har gjort djupintervjuer med familj, bandmedlemmar, barndomsvänner, exflickvänner och inte minst med Bruce själv. Redan i prologen skildras ett samtal mellan Peter A Carlin och Bruce Springsteen som låter oss ana Bruces charm och förstås också hans komplicerade förhållande till det egna kändisskapet.
Bruce är ett måste för alla fans – Carlin har haft fri tillgång till Springsteen och hans närmaste på ett sätt som aldrig tidigare förekommit, och resultatet omfattar hela bredden av Springsteens häpnadsväckande karriär och är den hittills mest avslöjande skildringen av New Jerseys störste son.
En bladvändare till biografi över en av de mest komplexa och fascinerande artisterna inom amerikanskt musikliv.

Relaterat:
Recension i Göteborgsposten

29 december, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *