Alina Devecerski är välgörenhetsprojektet Sisters for Educations nya ambassadör

På fredag den 7 december intas Debaser Medis av Alina Devecerski – vi fick ett försmak på vad vi har att vänta när stjärnan bakom låtar som Flytta på dej och De e dark nu på Spotifys huvudkontor i Stockholm gav en specialkonsert för välgörenhetsprojektet Sisters for Education där hon är ny ambassadör.

Jag kom hem från Senegal för tre veckor sedan, berättar Alina när vi möter upp henne efter spelningen.

Vilka upplevelser tog du med dig hem från Senegal?

Alina: Allt. Jag hade inte varit i Afrika tidigare, så jag fick supa in kulturen och omgivningen. Vi var i en by och bodde i hyddor utan elektricitet, så vi fick chilla med de som bodde där.

Spelade du musik med lokalbefolkningen?

Alina: Vi sjung och dansade i varje skola jag besökte – så fort de har en sekund över så kör de – och jag sjung för dem på svenska.

Hon klev på Spotify-scenen till samma intro som på Maraton.

Christopher som jag jobbade med på skivan ville göra en låt med kazoo. Han sa ”det låter så jävla fult, vi borde göra något med det” men jag tänkte bara ”eh… nej”. Sedan gjorde han en slinga och i bakgrunden hörs ljudet av ett maraton. Stämningen i introt är som ett fotografi, som en stillbild.

Därefter spelade hon titelspåret.

Efter att jag hade signat med EMI kände jag mig pepp. Jag tänkte ”nu kör vi hela vägen” och det var så titeln Maraton kom till. En av låtarna heter Maraton och jag tänkte ”fan vilken fet intro-låt” så det var naturligt att det skulle vara första låten på skivan.

Andra låtar som framfördes var bland annat Vem tog dig hem, Jag svär, Ärligt talatFlytta på dej och De e dark nu. Hon avslutade spelningen med Krigar precis som du – en av två låtar hon har skrivit ihop med Jocke Berg.

Jag har lyssnat skiten ur mig på Kent. Jag kan nog alla deras låtar utantill. Att jobba med Jocke Berg var ingenting jag hade föreställt mig, men det kändes jävligt rätt.

Hon försöker att inte tänka så mycket på fredagens spelning på Debaser Medis som är hennes första spelning i Stockholm efter albumsläppet.

Det är skönt att bli överraskad. Jag drömmer mardrömmar om att det bara kommer tio personer, men jag hoppas att det kommer mycket folk för det kommer bli fett. Det är ju så i storstäder – det är likadant i Malmö och Göteborg – man kan inte förvänta sig någonting.

Har du ändrat något i dina liveframträdanden sedan sommarens festivalspelningar?

Alina: Det är helt annorlunda. För det första har jag fler låtar. Sedan har jag med mig fler musiker, annat ljus och andra övergångar.

Sisters for Education är ett samarbete mellan Always (Procter & Gamble) och UNESCO (FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur) och syftar till att samla in pengar för att hjälpa senegalesiska flickor och kvinnor lära sig grundläggande färdigheter som att läsa och skriva. Det övergripande målet är att ge 40.000 flickor och kvinnor en utbildning fram till 2015 och att belysa den viktiga frågan om analfabetism bland flickor i utvecklingsländerna.

Alina blev utvald som ny ambassadör för att hon passade perfekt in på Always UNESCOs kriterier. Hon är en stark, självständig kvinna med sin egen röst och hon känner starkt för att hjälpa andra tjejer.

Maraton finns på Spotify, lyssna här:

5 december, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *