Grizzly Bear på Berns

Grizzly Bear, Berns
27 oktober 2012
Betyg: 4

Grizzly Bear slog igenom stort med sitt förra album – ”Veckatimest” – som var Brooklynbandets tredje fullängdare. När de fyra medlemmarna i indiefolkpopelektro-bandet nu gästade Berns i Stockholm har de precis släppt sitt fjärde album – Shields, också det ganska hyllat.

När de fyra bandmedlemmarna en och en halv timme efter utannonserad starttid kliver ut på scen är grunduppställningen sångaren, basisten, gitarristen och keyboardisten – men på scengolvet väntar massor fler instrument och den som följt indiebandet från Brooklyn vet att alla fyra medlemmarna turas om att sjunga.

Grizzly Bear har ett eget, mycket speciellt, säreget sound där de blandar traditionella instrument med elektroniska toner. På scen vimlande det av instrument och allra vackrast är det när de tar till både tvärflöjt och flera andra blåsinstrument och turas om att sjunga.

Grizzly Bear är dock inte bara vemodigt, melankoliskt och vackert – det kommer loss i psykedeliska gitarrsolon och det brakar loss i full fart emellanåt – och trumljuden är ofta bärande. Det går inte att placera deras musik i ett fack, om de ska kategoriseras blir det något som folkrock möter elektroniskt musik med stora stänk av psykedeliskt proggmusik. Fast det säger inte allt. Grizzly Bear är Grizzly Bear.

Publiken gungade med – men Grizzly Bears musik är inte den kategorin som lockar till vild dans eller allsång utan att publiken är med märks just för de flesta står och gungar i takt. Det är svårt att betygsätta en sådan konsert: bandmedlemmarna är skickliga och musiken är stark och väl framförd men ändå är det av och till enformigt. Jag tror att den som gillar Grizzly Bear var mycket nöjd med spelningen, men om någon kom dit och inte hade hört dem tidigare, då är jag osäker på vilket betyg han/hon/hen skulle sätta.

Här kan du läsa om förbandet:
Villagers på Berns

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

28 oktober, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *