Skivrecension: Kebnekajse – Aventure

Artist: Kebnekajse
Titel: Aventure
Betyg: 4
Release 26 oktober

Kebnekajse är ett band med helt egen stil och som ständigt förnyas, vars musik och vilja att utforska musikens möjligheter aldrig stagnerat. Ändå har bandet hållit på sedan 1971. Nu släpper Kebnekajse sitt nionde album. Förra albumet, ”Idioten”, nominerades till en Grammis som Årets Rock 2012.

Kebnekajse upplöstes i slutet av 1970-talet, men återbildades 2001 med medlemmarna Kenny Håkanson (gitarr), Mats Glenngård (fiol), Göran Lagerberg (elbas), Thomas Netzler (elbas), Pelle Ekman (trummor), Hassan Bah (slagverk).

Gruppens första album var starkt färgat av progressiv rock och larmig gitarr-rock och musiken var influterad av bland annat Jimi Hendrix. Kebnekajse. Därefter blev albumen mer och mer influerade av folkmusik.
Med nya albumet tar bandet delvis några kliv mot afrikansk musik, i några av spåren. I titellåten ”Aventure” berättar musikern Hassan Bah om hur han som 15-åring lämnade sitt henland Guinea och så småiningom, mest av slump, kom till Sverige.

Mina favoritspår är dock första spåret, ”Snickar-Anders” och ”Spelmannen”. I ”Snickar-Anders” blandas tunga trummor, dubbla baser och distade gitarren med violin på härliga, typiska Kebnekajse-manér. I ”Spelmannen” har Kenny Håkansson tonsatt Dan Anderssons klassiska dikt.

Om du vill se Kebnekajse live i höst finns flera chanser. På bandets hemsida kan du hitta turnéschema.

21 oktober, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *