Som s-bloggare får man inte blogga om kultur och nöje

arvidfalk125
I svenska bloggosfären pågår en diskussion om varför s-bloggare inte syns, samtidigt som vi är rätt många. S-bloggare, vilket ord förresten?
Själv driver jag ju Arvid Falk tillsammans med Erik Laakso och Anders Löwdin. Här på Kulturbloggen skriver jag tillsammans med en del medarbetare om musik, film, böcker, teater, kultur- och mediepolitik och en del nöje: en blandad kompott. Det kommer en del inlägg kring politik men oftast har de anknytning till kultur. Igår fick jag en riktigt ilsken kommentar:

Du skriver då om all dynga som kan tänkas finnas. Man ser du radar upp dina inlägg på sossebloggen.
Men skriva nåt som stöder sossarna och de sämst ställda i samhället ser man lite och ingenting om.
Var är kampen mot alliansen . Efter nyår får sjuka det sämre arbetslösheten stiger och pensionärer får det kärvare.
De rika kan gotta sig åt krispaket alá pigavdrag rotavdrag skattesänkningar.
FRA är kört sedan länge sedan , det tycker jag är rätt ovesentlig fråga. släng ut datorn om ni skraja har ni annat att dölja så
lämna uppgifterna direkt då är det avklarat.
FRA är en överklassfråga. vanligt folk vet inte ens vad det är

Jag publicerar det för det visar så mycket.

1. Det visar så tydligt det kulturförakt som finns inom delar av arbetarrrörelsen idag. LO gjorde nedskärningar förra året och då tog de bort allt som har med kulturfrågar att göra ur budgeten. Samma oförståelse för kultur vittnar det här mailet om.
Hur tänker du? Hur ska vi kunna förändra världen utan kultur?

2. Kulturbloggen är blandad, vi tar upp både mer nöjestämplad kultur som finkultur. Jag tror på mångfald och det ena är inte finare än det andra. Mailet visar förakt för detta.

3. Mailet visar också på hur många som uttalar sig utan att veta. Jag har gett ut en bok om att blogga, som fått bra kritik och varit till hjälp för många att komma igång att blogga.
Flera av de som kommit igång att blogga och göra sina röster hörda är människor med funktionshinder. Det är väl till exempel en grupp i samhället som inte är särskilt stark.

4. Att mannen som skrivit mailet inte begriper faran i integritetskränkande lagar som FRA – och kallar den en överklass-fråga, behöver jag kommentera det?
Vill vi ha ett storebrorssamhälle? Vilka grupper i samhället är det som alltid förlorar på övervakning? De utsatta, självklart.
Och första steget för att undanröja ett demokratiskt samhälle är att staten avlyssnar allt.

En som granskat läget i s-bloggosfären är Brockman.

Brockman gjorde sin analys bland annat efter att ha läst följande inlägg:

Deep|edition

1. de byggde in sig i sitt s-info och har konstant försökt att skapa kommuniteter av bloggare istället för att lyfta fram de bloggare som är sossar men som också vågar att gå utanför “grindarna” som Laakso, Morian och självklart Johanna Graf. Det har förhindrat ett utbyte många gånger och skapat en sorts intern sekterism vilket också gjort att de som vågar sig in att diskutera blir censurerade om man inte har rätt åsikt.

Blogge Bloggelito

Den förkrossande majoriteten s-bloggare finns annars osynliga för andra än de närmast sörjande på en kollektiv och sekteristisk bloggplats som avviker från gängse normer. Ytterligare en dimension kan läggas till detta, nämligen att de främsta vänsterbloggarna har en ganska påtaglig liberal dimension.

Jag tycker mailet visar vad det är för krafter vi har att kämpa emot.

Andra bloggar om: , , , , , ,

6 januari, 2009

Det här inlägget har 12 kommentarer.

 1. […] din som föraktar underhållningsprogram i tv är det här förstås ett inlägg med dynga. Då för det väl vara […]

 2. […] Södergren, s-bloggare som också driver en intressant kulturblogg, ser inte bra ut. Hon får kommentaren från annan […]

 3. […] PS. Ingemar bloggar också. Här är mitt första inlägg i den här diskussionen om s-bloggar och kulturen. […]

 1. deeped skriver:

  Eh… så genom att man är kritisk mot s-info så tycker man automatiskt som din mailskrivare?!

 2. Hej,
  jag tycker det är bra att det finns olika utbud på S-info. Det är det som gör det till en intressant sajt.

  Trots att jag är aktiv kulturpolitiker i Kulturnämnden i Luleå är jag inte tillräckligt insatt i de faktaskrivningar om olika artister och grupper som Du skriver men jag tycker det är bra att någon lyfter upp kulturen.

  S-info är till för olika intressen och olika inriktningar. Lycka till även fortsättningsvis med att skriva i de olika sajterna.

  Bry Dig inte om de som skriver negativt till Dig.

  Eva i Luleå

 3. Rosemari skriver:

  Deep ed: Nej, det är tvärtom: Du och Blogge har gjort var sin ganska träffande analys. S-mannen som kommenterat hos mig och mailväxlar med mig är ett konkret exempel på hur träffande er analys är.
  Din ståndpunkt har jag inte diskuterat, jag har bara visat på och länkat till din träffande analys.
  För övrigt tror jag att den här frågan, liksom de flesta har schatteringar av olika slag, Jag tror aldrig att det bara finns två ståndpunkter, Jag tror inte på att verkligheten bara är svart eller vit.
  Mannen som kommenterat hos mig är ju dessutom okunnig om Kulturbloggen. En del av hans resonemang har jag själv fört fram tidigare, Jag tycker han är helt fel ute i vissa delar, men jag tycker han har rätt om de utsatta grupper. det bloggas inte mycket om dessa människors situation. Vilket jag tagit upp många gånger och han inte har en aning om eller helt nonchalerar för att det i hans ögon är fult att blogga om film. Inlägget som fick honom att reagera handlade om Jet Li, Dolph Lundgren och Sylvester Stallone.

 4. Det bloggas en hel del om dessa grupper på S-info men det når inte alltid upp till S-bloggar. Trots att många av oss har många besökare på S-info. Jag har kommit fram till att många av våra besökare går in på S-info och inte på S-bloggar. Jag kan ha fel men………?

  Själv har jag alltid bloggat mycket om dessa grupper. http://www.s-info.se/eva

 5. Eva Olsson skriver:

  Rubriken är missvisande Rosmari.

  Inget förbud att blogga om kultur. Inget förbud att kritisera att ditt kulturbloggande inte faller alla i smaken heller? Det behövs att någon även skriver om kulturens betydelse och också om ”finkulturen” och kanske om svårigheter för barn och ungdomar, mentalt handikappade och åldringar att få tillgång till den senare som t.ex. klassisk musik.

 6. Du har helt rätt i din reaktion Rosi. Det finns en oförståelse i arbetarrörelsen för kulturens styrka. Man ser den ofta som en kostnad bland andra eller som en utsmyckning av samhället.

  Jag var den siste kulturpolitiskt ansvarige på LO och genomförde ett antal kulturprojekt som Trots-CD tillsamman med ett antal av Sveriges bästa artister; producerade två 1:a maj-CD som sålde vardera över 12.000 ex.

  LO kommer tyvärr inte nu att ha någon uppfattning om regeringens kulturutredning, inga synpunkter på regeringens förslag vad det gäller framtiden för public service. Olyckligt men fakta.

  Det är också intressant att se hur litet intresse kulturtråden har fått på s-bloggarna och hur tamt det är i diskussionen inom partiet kring kulturrådslaget.

  Jag skriver på min blogg ofta om kultur; musik, litteratur osv. men jag har hittills inte fått sådana magsura kommentarer som du uppenbarligen har fått. Skit i det, fortsätt som förut Rosi!

 7. Vad menar Du med detta inlägg/ingen och signaturen vad har den med bloggämnet att göra eller………?

  Det finns betydligt viktigare saker att diskutera än detta vad det gäller kultur. Kultur är en viktig del i politiken alltifrån vår egen kultur som handlar om hur vi lever till nöjen.

  Du är väl hoppas jag medveten om att musiker, filmare m.fl avrättas i många delar av vår värld? Det är just dessa som oftast vågar kritisera regimer ute i världen.

 8. Enn Kokk skriver:

  Jag skriver en blogg med många läsare, de flesta uppenbart inte sådana som hittar mig via s-bloggar. Jag skriver om politik men också om olika slags kulturyttringar: skönlitteratur, barnkultur, film, musik och så vidare. Intressant i det här sammanhanget är att detta – då bortsett från mina lördagskåserier om Melodikrysset som samlar så många läsare att det ger utslag även på s-bloggar – inte tycks intressera den grupp bloggare som är anslutna till s-bloggar.

  När jag i nio år var chefredaktör för Aktuellt i politiken (s), hade tidningen en prenumererad upplaga på runt 140.000 exemplar (fjortondagarsutgivning), detta trots – eller kanske snarare tack vare – att vi publicerade originalnoveller och ny lyrik, recenserade skönlitteratur, skivor, seriealbum och liknande.

  Så nu undrar jag vart kulturintresset som då fanns i arbetarrörelsen har tagit vägen.

 9. Björn Wadström skriver:

  Jag är nog skyldig till att debatten om s-info kom igång när jag skrev på min blogg -ettan-……..http://wadstrom.blogspot.com/

  Men det blir lite tjatigt att skriva på detta tema när det egentligen bara blir försvar i debatten och mycket lite av dialog. Så då fortsatte jag och skrev på en annan blogg om grundkurs för bloggande socialdemokrater.

  Lite parodi såklart men under ytan ett stort allvar. Det är lite otrevligt när människor från sverigse största parti missar att delta i den offentliga debatten som man nog måste inse till stora delar flyttat sig till bloggen.

  Läs och skratta eller gråt men det här är just till alla socialdemokrater. http://expressenbloggen.blogspot.com/ eller direkt
  http://expressenbloggen.blogspot.com/2009/01/grundkurs-fr-bloggande-socialdemokrater_10.html

  Mvh en grön bloggare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *