Dallas – tankar kring återkomsten

Dallas – avsnitt 1 av nya versionen
Tv4 – 20 augusti 2012
Betyg 3

Ja då har väl årets mest hajpade tv-comeback inträffat. Tio nyinspelade avsnitt av Dallas, kultserien som alla älskade att hata, har köpts in av tv4 och på måndagskvällen 20 augusti visades första avsnittet.

Det var nog inte heller många som missat att programmet skulle visas. Över hela stan hänger stora affischer för Dallas och den som någon gång haft på tv4 eller dess systerkanaler lär inte heller ha missat trailern för programmet.

Hur var det nu att se första avsnittet?

Utgångspunkten är förstås helt olika beroende på om tittaren var en person som älskade att följa Dallas förr eller om det var en tittare som hatade Dallas. Själv var jag inget fan av Dallas, för mig var Falcon Crest den såpa jag följde, åtminstone de första säsongerna innan den ballade ur och Richard Channing blev för elak.

Nå åter till Dallas. JR och Bobby är kvar liksom Sue Ellen. JR pch Bobby har var sin son – John Ross är JR:s son och Christopher är Bobbys adoptivson. De två unga männen är på väg in i en minst lika stor konflikt som deras fäder en gång var involverade i.
John Ross och Christopher konkurrerar om det mesta: om ranschen, om kvinnor, om olja och andra energifrågor.

Det är lite lustigt det där med åldrar. JR och Bobby har självklart åldrats, tiden har ju gått såväl i serien som i verkligheten. När serien gick under 1980-talets början var jag ju också yngre och i mina ögon var Bobby och framför allt JR gamla gubbar redan då. Nu är jag väl i den ålder de var då och i mina ögon är dom fortfarande gamla gubbar.

Jo, jag kan konstatera att intrigerna som krumbuktar sig och går i virrvarr är minst lika skickligt vävda nu som då – och en del intriger kan vi förutsäga men några får riktiga överraskande vändningar: precis så som det ska vara. Det är naturligtvis skickligt manusarbete som ligger i botten. Det är meningen att vi som tittare ska kunna förutsäga en del händelser för att känna oss delaktiga och några överraskningar måste vara överrumplande.

Jag kan lugnt säga att JR är minst lika jävlig nu som då. Det är liksom skönt att vissa saker inte ändras. Bobby är fortfararde god och lite väl självgod. Sue Eller var med i första avsnittet men hade inte så mycket del i intrigerna, men jag tror hon kommer att ha det. Hon behövs för att det ska bli en dimension till i intrigerna. Hon lär stå på sin sons sida men det betyder inte att hon alltid kommer att stå på samma sida som JR.

Det bästa med första avsnittet var dock signaturmelodin. Den är kul nu så det förslår. Jag ryste när den ekade ur tv:ns högtalare. Musiken väcker minnen från den tiden, väcker minnen från livet då. Den signaturmelodin hördes ju i bakgrunden ofta – när jag hälsade på mina föräldrar och i andra sammanhang. Den väcker till liv minnen över tankar och diskussioner vi förde då om tv och om amerikansk kultur och den väcker till liv minnen över känslor och annat som fyllde mig under 1980-talets början.

Tv-serien Dallas har en intensiv start och sänds tre kvällar i rad första veckan, alltså måndag, tisdag och onsdag kväll i tv4 och sedan ska den sändas en gång i veckan.

Första avsnittet var OK, det var som ett klassiskt Dallasavsnitt – och väl så mycket bättre än alla uttjatade Robinson-versioner och annat som sänds i flera säsonger än de borde.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

21 augusti, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *