DVD-recension: Swedenhielms – en underbar resa med tre stora skådespelare i samma roll

Swedenhielms
Betyg 4
8 augusti 2012

Edvin Adolphson, Jarl Kulle och Sven-Bertil Taube som familjefadern och forskaren Rolf Swedenhielm. Alla tre har spelat rollen som denna familjefader och forskare i Hjalmar Bergmans klassiska komedi. Nu har tre föreställningar från olika tidsepoker av samma pjäs samlats på en dvd-box. Det är verkligen ett tillfälle för alla teaterintresserade.
Det är oerhört intressant att se hur samma föreställning kan sättas upp på olika sätt och se hur samma roll kan gestaltas på olika sätt.

Detsamma gäller förstås rollen som tjänstekvinnan Bohman som spelas av tre stora skådespelerskor. I den äldsta versionen är det Margaretha Krook som gör en ganska nedtryckt kvinna. I uppsättningen med Jarl Kulle är det Sif Ruud som gör en mer bitter kvinna och i den nyaste versionen är det Harriet Andersson som gör ett hembiträde med rätt mycket skinn på näsan.

Swedenhielms är nog Hjalmar Bergmans mest uppskattade komedi och handlingen utspelar sig under 1920-talet i Stockholm, hemma hos familjen Swedenhielm. Rolf Swedenhielm, familjefadern, är forskare och uppfinnare med ekonomin körd i botten. Han lever med sina tre vuxna barn, två söner och en dotter, och med hembiträdet Bohman som sköter om dem. Bohman är syster till Rolf Swedenhielms fru, som dog när yngste sonen dog.

Komedin har en del att säga om klassamhället som är otäckt. Swedenhielm gifte sig ju under sin samhällsklass och att behandla systern till sin fru som en jämlike finns inte i varken hans eller barnens föreställningsvärld.

Det är en fascinerande pjäs med flera lager av betydelser. Scenen där ockraren samtalar med Rolf Swedenhielm är stark och väldigt intressant att se i olika versioner.

Filmtekniken har utvecklas sedan 1961 då den första versionen gjordes, det märks tydligt till exempel i hur den nyaste versionen jobbar mycket mer med täta närbilder på karaktärernas ansikten. Å andra sidan var skådespeleriet briljant i föreställningen från 1961.

Och som sagt, det här är ett tillfälle för teaterintresserade att se en lång rad av de bästa svenska skådespelarna som Edwin Adolphson, Margareta Krook, John Elfström, Börje Ahlstedt, Björn Gustafsson, Sif Ruud, Jarl Kulle, Anita Wall, Marika Lindström, Sven-Bertil Taube, Harriet Anderson, Gustaf Skarsgård, Brasse Brännström, Cecilia Frode, med flera.

20 augusti, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *