Kulturbloggen möter Jens Lekman

Den 3 september släpps Jens Lekmans album ”I Know What Love Isn’t”. Kulturbloggen fick träffa honom i en tom Lilla Hotellbaren, en lyx att få sitta där i en lokal som ännu inte öppnat och få samtala med en av indiepopens stora artister.

Jens Lekman som flyttat tillbaka till Sverige och Göteborg efter två och ett halvt år i Australien står inför ett år på resande fot. Albumet släpps 3 september och 7 september är första spelningen under ett år av turnerande världen över. Första konserten är i Spanien en 7 september och därifrån går turnén vidare till i stort sett alla världsdelar, utom Afrika.
– Det är flera sådana mindre, mer intima lokaler som olika teatrar bokade, berättar Jens Lekman.

Så rummet han hyr i ett hus i Göteborg byts under det kommande året ut mot ett liv med en resväska.

Under turnén blir det förstås en del sånger från nya albumet, men också en del tidigare material.

– Jag är så lyckligt lottad att många av mina fans gärna lyssnar på nytt material av mig. Det händer att dom frågar på spelningen efter nytt material, berättar han.

Det nya albumet är speciellt.
– För mig känns det som att det är mitt debutalbum, berättar Jens Lekman. Jag har själv valt ut alla låtar och tycker att albumet har en råd tråd.

Han avslöjar att det är första gången han arbetat på det sättet.

– Förra albumet fick mina vänner rösta fram. De fick rösta på olika nyskrivna låtar och på så sätt satte jag samman albumet.

Det nya albumet känns delvis jazzinfluerat, mer än de tidigare, säger jag och han håller med.

– Det beror nog bland annat på att jag börjat jobba med ett för mig nytt ackord, Bb7. Nästan alla mina låtar bygger på C-skalan och Bb7 bryter av det på ett sätt som gör att det nog kan låta mer jazzigt.

Den röda tråden i nya albumet är ”uppbrott”. Jens Lekman har själv gått igenom ett uppbrott men hoppas att albumet inte ska kännas som navelskådande utan vara allmängiltigt.

– Det kan bli lite navelskådning om man bara sjunger om sin egen hjärtesorg, säger han.

Att han inte förlorat sig i navelskådande märks på spår som handlar om världens problem och att världen rullar vidare. En del av hans tidigare material har också samhällsaspekter, som sången ”A Promise” som han skrev med tanke på en vän som blev långvarigt sjuk och råkade ut för utförsäkring i det svenska nedrustade försäkringssystemet. Den sången kan dyka upp under turnén. Den finns med bland sångerna som han repar in tillsammans med sina musiker.

Jens Lekman spelar bland annat i Sverige, i den mysiga lilla lokalen Lejonkulan på Dramaten i Stockholm.

Foto: Alexx Loizou

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 september, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *