Så skyddar du dig mot att lämna digitala spår

Så skyddar du dig mot att lämna digitala spår, är rubriken på en liten faktaruta i senaste numret av Scoop, tidskriften för grävande journalistik.

Det är flera smidigare tips och regler, som att skaffa sig ett oregistrerat kontantkort att ringa med när du kontaktar källor som inte bör avslöjas och att ha en anonym epostadress. Tipsen i sin helhet finns längre ned i denna bloggpost.

Jag har väl inget att dölja? Kanske tänker många så. Det handlar dock inte om att dölja något, det handlar om att skydda sina källor. Alla redaktioner är av lagen ålagda att skydda sina källor – och det är oerhört viktigt. Mediers främsta uppgift är att granska makthavare och det måste vara möjligt för människor att kunna redaktioner om korruption och annat utan att samtidigt riskera att drabbas av arbetgivarens eller myndighetens förföljelse.

En del bloggar, som Kulturbloggen.com, är också registrerad med ansvarig utgivare och vi skyddar därför våra källor. Enligt lag har vi tagit på oss den skyldigheten. En självklarhet för alla som seriöst tar på sig uppdraget att sprida information och journalistik, anser jag.

Flera nya övervakningslagar gör ju att det vi gör på internet lagras, digitala spår som går att följa upp.

En stor nackdel med privatiseringen av kommunala tjänster är just att källor inte är skyddade på samma sätt. Lagen som förbjuder en arbetsgivare att efterforska källor gäller inte privata företag. Så antingen måste den lagen ändras eller privatiseringen stoppas.

Här är användbara tips från Scoop:

Tänk igenom dina lösenrod. Använd inte samma lösenord överallt. Ha lösenord på din smartphone också.

Undvik att använda epost när du kommunicerar med en källa som det finns anledning att skydda. Mejla eller ring aldrig en källa när du är på jobbet och helst inte när den personer är på sitt jobb heller. En anonym hotmail-adress är säkrare än en vanlig epostadress, men det går också att spåra en hotmailadress genom datorns IP-nummer.

Här kan du läsa mer om senaste numret av Scoop som handlar om privatiseringsgräv: Ny journalistik i en avreglerad värld.

Surfa anonymt. Då undviker du att den du granskar kan spåra din IP-adress. Scoop rekommenderar anonymiseringstjänsten TOR: http://www.torproject.org

Använd en telefon med ett oregistrerat kontantkort. Ett hemligt telefonnummer är bättre än en öppet men går att spåra.

Lagra krypterat. Kryptera både dina hårddiskar och dina USB-minnen.

Relaterat om privatisering av välfärden:
Ylva Johansson och Alliansfritt Sverige.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

27 juli, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] land, Den ömhet du är värd – Otack är världens lön, Badlands hyena, Röda Berget, Kulturmagazinet, Staffan Danielsson, 2,Ylva Johansson – Vinst i välfärden?, Röda Berget3, Dela det […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *