Världen runt attacker på yttrandefriheten: Ryssland, Kina, Malaysia …

Mediernas frihet i Europa håller på att inskränkas, läger försämras. Enligt en färsk rapport till Europarådet, presenterad för dess kulturutskott i slutet av juni, har sedan 2009 ett mönster av våld och hot mot journalister brett ut sig i åtskilliga länder i Europa.
Det skriver i dag i DN (ännu så lönge bara i pappertidningen) William Horsley, Europeiska journalistorganisationens mediefrihetsombud, och Mats Johansson, Europarådets rapportör för mediefrihet.

I debattartikeln nämns fyra mord på kända journalister: Georgij Gondadze (Ukraina), Elmar HHuseynov (Azerbajdzjan), Anna Politkovskaja (Ryssland) och Hrant Dink (Turkiet).

Det är en mörk bild av yttrandefriheten som tornar upp framför oss. Inte bara i Europa.
Ett litet klipp ur dagens rapporter:
I Ryssland är det med risk att hamna i fängelse som artister riktar kritik mot landets makthavare:
Ur Kulturnyheterna:
I dag inleddes förhandlingarna om den feministiska ryska punkgruppen Pussy Riot ska ställas inför rätta för huliganism. Medlemmarna ska hållas kvar i fängelse till och med januari.

Punkgruppen Pussy Riot genomförde i februari 2012 ett performance riktat mot president Vladimir Putin inuti Moskvas mest välkända katedral, inför presidentvalet i mars. Från en predikstol utanför katedralen mässade de en punkig bön mot Putin.

DN har berättat att medlemmarna i Pussy Riot inlett en hungerstrejk.

I Kina fortsätter myndigheternas förföljelse av regimkritikern och konstnären Ai Weiwei. Kulturnyheterna:
Ai Weiwei får avslag på stämningsansökan
Fortsätter kritisera myndigheterna Konstnären stämde skattemyndigheten efter att ha blivit ålagd ”straffavgift” på 15 miljoner yuan, motsvarande 16 miljoner svenska kronor.

17 augusti kommer en dokumentär pom Ai Weiwei på svenska biografer. Här har Kulturbloggen recenserat den.

En annan konstnär som vågar stå upp mot censur och förtryck är de den malaysiska satirtecknaren Zunar. Kulturnyheterna:
Satirtecknaren Zunar fängslades olagligt och fick sina teckningar konfiskerade. Nu stämmer han den malaysiska staten på 100.000 kronor.

Som ni märker är det mycket information om förtryck av yttrandefrihet som vi hämtar från SVT:s hemsida för Kulturnyheterna. Ja det är den redaktion som tycks vara bäst på att ha koll inom det området, eller har mest engagemang för frågan.

Varför är till exempel Aftonbladet och Expressen så dåliga på det? Varför spenderar dessa redaktioner hellre sin redaktionella styrka på att rapportera om den kungliga familjen och prinsens och prinsessornas flick- och pojkvänners relationer?

——

Inte bara konstnärer och journalister riskerar sin frihet och sina liv för att de står upp för sina åsikter. Idag har vi nåtts av det tragiska beskedet att Oswaldo Paya, den kubanska människorättskämpen omkom i en bilolycka på söndagen. Hans dotter säger till medier att hon inte tror på att det är någon olycka.
Aftonbladet:
Rosa Maria Payá, dotter till den omkomne oppositionsledaren Oswald Payá, 60, är uppriven men lugn när Aftonbladet når henne vid halvfyratiden på natten lokal tid.
– Det var ett mord, inte en olycka, säger Rosa Maria Payá, till Aftonbladet.

Mer också i Expressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

23 juli, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. anne skåner skriver:

    vem är förvånad, meningslösheterna avlöser sig i media hela tiden, enligt chefredaktörer och utgivare vill folket ha skvaller och kändisskap. jag är lika förvånad över att ingen diskuterar public servicefrågan. för några år sedan skedde ett övergrepp på en canadensisk journalist jag provade att skicka materialet till SJF som svarade med inget alls. Personen i fråga tvingades lämna Canada.
    så mediafrihet ja allt är relativt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *