Alla älskar dig när du är död av Neil Strauss – en guldgruva för den som är intresserad av populärkultur

Alla älskar dig när du är död
av Neil Strauss
Originaltitel: Everyone loves you when you’re dead
Författare: Neil Strauss
Översättare: Niklas Darke
Illustratör: Sian Superman
Formgivare: Henrik Persson
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 698
Vikt i gram: 896
ISBN10: 9174610732
ISBN13: 9789174610734

Neil Strauss är journalist och författare och har fått träffa och intervjua massor av världens mest kända artister som Johnny Cash, Chris Rock, Dolly Parton, Eric Clapton, Patti Smith, Leonard Cohen, Justin Timberlake, Paul McCartney, Russel Brand, Tom Cruise, Slipknot, Nine Inch Nails, Korn, System of a Doom, Sacha Baron Cohen, Ozzy Osbourne, David Bowie, Chuck Berry och många många fler.

Han har fått träffa dem i dagar och han har spelat in intervjuerna på band. Han har samlat delar av intervjuerna till en bok. Det är delar som inte publicerats, eftersom intervjuerna visat sidor av artisterna som redaktionscheferna inte ville se publicerat. Ofta handlar det om att artisterna varit totalt nerkörda av droger. Många av intervjuerna är gjorde för tio-tjugo år sedan, så det är tur att han spelat in dem på band och sparat bandet. Annars måste det vara svårt att minnas allt.

I stort sett är boken delar ur banden som skrivit ner rakt av och inte bearbetats särskilt mycket. Det är ett lättläst språk, i stort sett känns det som om jag sitter och tjuvlyssnar när Neil samtalar med artisterna. Det är väldigt levande återgett.

Boken består av nästan 700 sidor men eftersom det är brett utrymme mellan raderna går det väldigt snabbt att läsa. Fast på ett sätt är det väldigt kompakt, för det är mycket som berättas ändå. Neil Strauss menar att den som är skicklig på att intervjua kan med några rader berätta mycket. Neil Strauss är utan tvekan skicklig på att intervjua, han får ofta kontakt på ett bra sätt med de han intervjuar, han ställer de frågor som får dem att öppna sig och börja berätta. Som när han fick Britney Spears att släppa honom innanför sitt skal genom att låtsas göra ett tankeläsningstrick.

Nu är jag ju lite skeptisk till Neil Strauss med tanke på hans bakgrund, som författare till boken ”Spelet”, som bygger på idén att relationer mellan kvinnor och män går att lära sig med vissa knep. I boken ”Spelet” tar han upp ämnet raggning ur ett manligt perspektiv. Enligt uppgifter i bland annat wikipedia var Strauss aldrig populär bland tjejer när han växte upp och han hade aldrig tur i kärlek. Spelet handlar om hur han i sällskap av likasinnade lär upp sig till att bli raggningsexpert.

Det som är skickligt av Neil Strauss i ”Alla älskar dig när du är död” är att han använder sig att sin egen person, tar med sina egna kommentarer och visar tydligt hur han själv är intresserad av det han talar med artisterna om. Han visar hur han själv söker svar på livets frågor genom samtalen, jag upplever att han är ärlig med vem han själv är och hur han själv tänker. Det är nog ett av skälen till att han får så många personer att öppna sig i intervjuerna.

I slutet sammanfattar Neil Strauss också vad han menar att han själv lärt sig genom alla intervjuer. På sitt sätt är det väl en väldigt amerikansk bok som snuddar vid all ”självhjälpslitteratur”, fast på ett ändå godkänt sätt. För den som är intresserad av samtidens och vill komma de stora världsstjärnorna lite närmare är boken en guldgruva.

Du har väl inte missat Kulturbloggens intervju med Neil Strauss? Läs den här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

22 juli, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *