Musiktips: Krater av Christian Gabel, synthbaserad filmmusik och ett dataspel

Skribent:

Krater är ett intressant projekt som påbörjades för många år sedan. Resultatet är en skiva och ett dataspel. Det började med att musikern Christian Gabel i början av 1990-talet hittade en massa bilder och målnigar på en loppmarknad i Karlstad. Dessa bilder verkar ha utgjort arbetsmaterial för en planerad science-fiction film, vars handling skulle ha utspelat sig i ett framtida postapokalyptiskt Karlstad. Bilderna var signerade med årtalet 1982 men verkar av allt att döma aldrig ha realiserats i form av någon film. Trots efterforskningar så har ingen annan info om detta filmprojekt kunnat hittas.

DN berättar:
De dystopiska konstverken föreställer välkända platser i den värmländska residensstaden: Pappersmassefabriken i Skoghall. Det vidsträckta Stora torget med dess fredsmonument. Järnvägsstationen som ritades av Hjalmar Kumlien och stod färdig för Nordvästra stambanan 1869. Och Sandgrund, det modernistiska nöjesetablissemanget intill Klarälvens flöde där både lokalbor och långväga dansare roat sig sedan 1960. Dessutom stadsparken Mariebergsskogen i vars spelhall Gabel flipprade som liten.

Utifrån detta arbetsmaterial började Christian skriva på ett synth-baserat soundtrack till denna film som aldrig blev gjord, där tanken var att musiken skulle låta som den kunde ha låtit om den gjorts till en sci-fi film från tidigt 80-tal.

Projektet tog en ny vändning när Christian 2011 kom i kontakt med en producent från spelbolaget Fatshark som just då börjat arbeta med utvecklingen av ett postapokalyptiskt dataspel. Fatshark ville använda musiken i sitt spel, samtidigt som de ville ge ut musiken tillsammans med reproduktioner av de hittade bilderna. Bilderna inspirerade även dem i utvecklandet av spelet, som fick titeln Krater. Förhoppningen är att genom utgivningen av skivan, uppmärksamma bilderna och komma i kontakt med personer som kan ha mer information om det filmprojekt som aldrig blev av.

Spelet + soundtracket släpps även som en fysisk dubbeldisc-utgåva med ett slipcase och en 8-sidig DVD-digipak. På ena skivan finns soundtracket och på den andra själva spelet. I utgåvan ingår även en 24-sidig booklet.

Christian Gabel, kort biografi:
Christian Gabel är musiker och producent, född i Karlstad men numera bosatt i Stockholm. Trummis i bob hund, har tidigare spelat med Thåström och släppt en soloskiva under namnet 1900. Christian driver Studio Cobra i Stockholm och har även klubben/bandet Music Box tillsammans med Calle Olsson.

Spelet recenserades i Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

22 juli, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *