Är det OK att kalla någon för galen offentligt?

Efter att ha kallat Sven Anér galen i radio stäms nu Robert Aschberg för förtal.
Dagens Media berättar:
Det var i slutet av maj som Robert Aschberg, i Radio 1, ska ha kommit med uttalandet ”Ja, han är ju helt galen” om Sven Anér.

Det ska bli intressant att se hur det går.
Förmodligen får en känd person som journalisten Sven Anér acceptera mer än en vanlig person.
Kanske.

Robert Aschbergs uttalande skedde i radio. Frågan är om det är skillnad att göra samma uttalande i tryck i en papperstidning eller på Internet.

På Twitter sägs det både det ena och det andra och i kommentarer under artiklar och i blogginlägg.
Hur mycket är acceptabelt?

För min del har jag dragit en definitiv och tydlig gräns: de som uttrycker sig nedlåtande och använder fula ord får göra det på andra platser än på min webbplats. Att kalla någon för galen för inte diskussionen vidare. Att gå på personangrepp istället för att diskutera ämnet för inte någon diskussion vidare och avslöjar kanske att den som säger det inte har något sakargument att tillföra.

Tvärtom blir jag misstänksam när någon inte diskuterar sakfrågor utan tar till argument som bara är till för att trycka ner andra genom att använda negativa ord. Vad är det som gör att människor inte kan acceptera att andra tycker annorlunda än de själva? Och varför måste de vara direkt elaka mot den som inte är som de själva? Den som inte kan bemöda sig om en vettig diskussonsnivå får stå någon annanstans och skita ner sig och andra.

Dagens Media berättar att Robert Aschberg inte tycks bry sig om att han stämts för förtal:
– Jag har inte ens börjat gå i frågan. Jag betraktar det som en ickefråga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

21 juli, 2012

Det här inlägget har 5 kommentarer.

 1. Niklas Starow skriver:

  Beror väl på i vilket sammanhang.
  I många fall kan ett sådant uttalande vändas på och den so uttalar det får stå med skammen.

  Visst kan det hoppa på ens ego, men man får nog också akta sig så man inte får en ”lättkränkt”-stämpel på sig.

  Jag vet att jag kan vara hård i min ton på bloggen, och just därför tillåter jag också hårdare språk i mitt kommentarsfält.
  Just som du skriver mer resonligt och då är det din standard som gäller i ditt kommentarsfält.

  Vi gör alla rätt, men på olika sätt 😉

 2. Rosemari Södergren skriver:

  Jag accepterar självklart att andra tycker annorlunda än mig och jag tar givetvis in kommentarer som tycker tvärtemot mig. Men om deras argument bara består i att tala om att jag är dum i huvudet, då tycker jag inte att det argumentet för diskussionen vidare eller tillför något.

 3. Nicklas Eriksson skriver:

  Jo, det måste vara okej att göra det. Man skulle få moderera arslet av sig annars.

 4. John skriver:

  Typisk härskarmetod, att kalla dem som inte drar samma slutsatser som en själv, för galna. Hoppas att Aschberg blir fälld. Jag har aldrig begripit hans ”storhet”. Vad skulle den bestå i? Att bli rik på nonsens, på att producera pruttävlingar o.d.?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *