I september kommer tv-serien The Newsroom med Jeff Daniels till svensk tv

Skribent:

Tv-serier om journalister och medievärlden – lockar det tittare? I alla fall har The Newsroom fått en storpublik amerikansk tv. Men hur det blir i Sverige ska bli intressant att se. Amerikansk press och amerikansk politik skiljer sig en hel del från de svenska förhållandena.

Ett pressmeddelande berättar om The Newsroom som kommer på svensk tv i september:

Går det att göra tv-nyheter för en storpublik utan att ge avkall på integriteten? Det är utmaningen för egensinniga nyhetsankaret Will McAvoy (Jeff Daniels) i Aaron ”Vita huset” Sorkins dramaserie The Newsroom. Det fiktiva nyhetsteamets turbulenta vardag hämtar dramatik från de senaste årens mest omtalade nyheter i verkliga livet. I rollerna ses bland andra Emily Mortimer, Sam Waterston och Jane Fonda. HBOs The Newsroom har svensk tv-premiär i september på C More (före detta CANAL+), även i HD.

Aaron Sorkins dramaserie The Newsroom utspelar sig på Atlantis Cable News (ACN), där Will McAvoy länge varit tungt vägande ankare i ”News Night”. Efter ett kontroversiellt publikt utspel slåss Will, som aldrig utmärkt sig för ett jämnt humör, för sin framtid inom ACN. Samtidigt försöker han tillsammans med ett hastigt ihopsamlat team få ihop dagens sändning kring en dramatisk nyhet. Wills nya producent blir Mackenzie MacHale (Emily Mortimer), som han har ett komplext förflutet med. I släptåg har hon Jim Harper (John Gallagher, Jr) som hon jobbat med i Irak och Afghanistan.

Ambitiösa före detta praktikanten Maggie Jordan (Alison Pill) avancerar snabbt på ACN, samtidigt som hon känslomässigt vacklar mellan Jim och Don Keefer (Thomas Sadoski), Wills före detta producent. På redaktionen finns också Wills bloggare Neal Sampat (Dev Patel från ”Slumdog Millionaire”) och finansanalytikern Sloan Sabbith (Olivia Munn). Deras chef Charlie Skinner (Sam Waterston) må titta för djupt i flaskan ibland, men hans principfasthet blir ändå lite av gruppens ryggrad. Leona Lansing (Jane Fonda), chefen för ACNs moderbolag, försöker hålla Will i hyfsat strama tyglar.

ACN är ett fiktivt bolag, men nyheterna de täcker är hämtade ur de senaste årens nyhetsflod – vi får se Wills team tackla allt från BPs oljeläcka till Wall Street-ockupationen. Bland The Newsrooms producenter finns Scott Rudin (”No Country for Old Men”, ”The Social Network”) och Alan Poul (”Six Feet Under”). The Newsroom hade amerikansk urpremiär 24 juni.

The Newsroom har svensk tv-premiär på
C More Series och C More Series HD
den 9 september

Relaterat: Dagens Nyheter

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

26 juni, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. Nisse skriver:

    Att serien ratas av Amerikansk media är kanske inte konstigt när man på mindre än 10 minuter hinner med att säga att USA inte är värdens bästa land och dessutom öser på med fakta om hur lågt rankat USA är jämfört med andra länder.

    Serien kan nog locka tittare, men kanske behövs det bättre kunskaper om hur nyheter i USA fungerar, där ”rätt” åsikter är viktigare än fakta.
    Att nyheter mer speglar vad deras tittare vill höra / förväntar sig istället för att rapportera om vad som faktiskt hänt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *