Stefan Löfvens sorgliga kulturentré – hans favoritkultur är fotboll

Stefan Löfvens favoritkultur är fotboll. I en intervju till fackförbundet Byggnads säger han:
– Att försvinna i en bok är ett bra sätt att koppla av. Jag gillar också att gå på teater och bio. Och så sport. Det är också kultur och det är få saker som slår en riktigt bra fotbollsmatch.

Det är rätt deprimerande att höra den socialdemokratiske ledarens definition av kulturens uppgift: att det är något att koppla av med.

Javisst kan kultur ge avkoppling – men kulturen har tusen andra viktiga funktioner. Kulturen ska granska samhället, kulturen ska ställa viktiga existentiella frågor, kulturen ska ge oss insikt och tar med oss till miljöer vi aldrig varit i och kanske aldrig kommer till, ge oss insikt och förståelse för hur andra människor lever och tänker …

Svenska Dagbladet kommenterar också Löfvens kulturuttalanden:
Mitt under självaste fotbolls-EM när kulturnördar skriker ut sin ångest på Facebook och Twitter över att inte komma undan bollsparkandet på tv, får vi detta i ansiktet.

Nu tycker jag att fotboll också är en slags kultur och fotbolls-EM är ett spännande evenemang och samtidigt ett gigantiskt kommersiellt mansdominerat jippo.

Och ja är glad att ett lag som Tyskland redan är klara för fortsatt spel genom att ha vunnit de två första matcherna i sin grupp. Matchen mot Holland var en uppvisning i snygg fotboll. I SVT säger kommentatorerna att det inte är kört för Holland, men det ska mycket till att Holland tar sig vidare.

Relaterat: Aftonbladet och Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

13 juni, 2012

Det här inlägget har 2 kommentarer.

  1. Gunnar Westman skriver:

    Två saker:
    -Tyskland är inte klara för fortsatt spel. Om de förlorar mot Danmark med två mål och Portugal slår Holland är Tyskland ute.
    – Märkligt att Lövfen som är Ö-viksbo inte anser att ishockeyn är nummer ett av kultursporterna

  2. Bara i förbifarten: För ett antal år sedan i samband med en omorganisation av offentlig TV i Österrike beslöt man att lägga de dagliga sportnyheterna i kanal 1 och kulturnyheterna i kanal 2 och sända dem samtidigt varje kväll. Det blev folkstorm och man fick ändra sig så att tittarna kunde se både sport och kultur om de ville.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *