Paradisträdgården – en roman om New York efter den 11 september

Skribent:

Titel: Paradisträdgården
Författare: Amy Waldman
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgiven: 201204
ISBN: 5117587019149

När kuvertet öppnas och namnet på den vinnande arkitekten tillkännages för juryn utbryter början till ett kaos. När det sedan sprids vidare via media att minnesmonumentet vid World Trade Center har ritats av en muslim höjs många upprörda röster. Den vackra paradisträdgården kommer i skymundan. Nu handlar det om personen som ritat den.

Romanen handlar om en arkitekttävling vid Ground Zero. För att bygga ett minnesmärke där bombningen skedde den 11 september har man i staden New York utsett en tävling, en tävling där man är anonym. En jury bestående av olika experter och med en representant från de anhöriga väljer ut de bästa bidraget. Efter många diskussioner utses förslaget om paradisträdgården som vinnande.

Vinnaren Mohammad Khan som kallas Mo, en amerikansk arkitekt med indiska föräldrar, blir inte belönad för sin vinst, tvärtom han blir ett byte för hela amerikanska folket. Trött på diskriminering och okunskap om islam ser han ingen anledning till att han ska behöva förklara något om sig själv som person eller om den muslimska trosuppfattningen, utan han utgår från sin yrkesroll. Dessvärre är ingen är så intresserad av hans arkitektur. Artiklarna som journalisten Alyssa Spier, på skvallertidningen The Post, skriver hjälper till att elda upp mobben. Hon lever för sina scoop och hon tar inte hänsyn till något annat än att bli publicerad, kosta vad det vill.

Bland de anhöriga växer det fram en grupp som helt tar avstånd från det vinnande bidraget. Sean, vars bror dog, lever hemma hos sina föräldrar igen och för honom personligen blir denna hatkampanj ett sätt att finna en plats i livet där han redan sumpat bort det mesta. Arkitekten Mo har ändå stöd av några i juryn, främst av de anhörigas representant Claire Burwell, änka till en man som dog vid bombningen av tornen. En annan person man får följa i romanen är Asma som också har blivit änka. Hennes man är en av de omkomna, men som illegal flykting från Bangladesh har hon inte samma möjligheter att påverka något.

I berättelsen får man även följa andra personer och olika grupper, bland dessa ordföranden i juryn som försöker hålla ihop gruppen, guvernören som ställer sig mot förslaget för att vinna röster, den kvinnliga advokaten som arbetar med människorättsfrågor och som blir god vän med arkitekten Mo. Förutom att följa händelseförloppet om det vinnande bidraget får man som läsare följa dessa människor inre tankar och känslor, och sorgen över de omkomna.

Genom att läsa om dessa olika karaktärer och deras liv bildas ett kalejdoskop över olika känslor och åsikter och romanen visar hur misstänksamheten och intoleransen ökat. Känslorna hos de inblandade gör situationen kaotisk och tankarna onyanserade. Författaren speglar väl stämningen i New York efter den traumatiska upplevelsen den elfte september och i romanen ställs många frågor på sin spets. En bok väl värd att läsa.

Amy Waldman har jobbat som journalist på New York Times och denna debutroman har fått flera priser för i USA. Läs mer på The submission novel.com.

Text: Áslaug Myhrberg

6 juni, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *