Hammarby Fotboll sorterar bort nästa generations Zlatan

Aftonbladet berättar:
Vid en ”inventering” ska sexåriga pojkar få besked om de duger – eller väljs bort.
Hammarbys elitsatsning i tidig ålder väcker starka känslor.
– Det är vansinne, säger Peter Hassmén, professor i idrottspsykologi, till Metro.

Den som kan Zlatans biografi vet att han inte var den allra duktigaste som liten. Ett tag gick till och med några fotbollspappor i hans lag runt med en namninsamlingslista för att få bort Zlatan ur laget. Om han varit knatte hos Hammarby kanske det svenska landslaget aldrig hade haft Zlatan som lagkapten och målskytt.

Den som vet hur barn utvecklas vet också att det är omöjligt att säga vilka sexåringar som kommer att kunna vara fotbolsstjärnor som tjugoåringar. En del ungar är väldigt smidiga som små, explosiva och har kroppskontroll och är bland de bästa i laget. Rätt som det är börjar de växa som elvaåringar och har inte längre kroppskontroll. Andra som inte haft samma kroppskontroll kan växa ikapp. Därtill kommer psyket: massor kan hända och dra barnen bort från fotboll.

Den som har stor talang kan vänja sig vid att inte behöva träna så hårt och rätt som det är kan de som tränar hårt gå ikapp, trots att de från början har mindre talang.

Självklart är det helt idiotiskt det Hammarby fotboll håller på med. Ironiskt eftersom Hammarby av tradition har varit vänsterns och arbetarnas lag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

31 maj, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

 1. Charlotta Zingmark skriver:

  Inga sexåringar gallras bort i Hammarby

  Att formulera det på det sätt Metro gör, och som Aftonbladet citerar, är väldigt vilseledande. Det ger läsaren intrycket att de sexåringar som inte platsar i elitsatsningen, de är inte välkomna i Hammarby. De gallras bort. Så är inte fallet.

  I stället är det så att ett fåtal barn, som kommit extra långt i sin fotbollsutveckling jämfört med sina jämnåriga, i åldersgrupperna fr o m -06, erbjuds att ingå i representationslag. Dessa har en högre ribba gällande träningsfrekvens och deltagande i cuper. Varje år har Hammarby fyra tryouts till rep.lagen, då de som vill testa att komma med är välkomna.

  Men, något som inte ens nämns i Metro och AB, den absoluta majoriteten barn i Hammarby spelar i baslag. Där alla som vill får vara med. Och eftersom de flesta spelar i baslag finns det ingen anledning att känna sig förfördelad för att en minoritet spelar i rep.lag.

  Jag är lagledare för ett Hammarbylag med killar födda -00. Från vårt lag fick en kille för tre år sedan plats i 00:ornas rep.lag. De övriga killarna var stolta över honom. Ingen kände sig hotad eller bortvald – resten av laget var ju kvar.

  Så – dags att nyansera debatten och säga som det verkligen är, utan att smutskasta och vinkla snett.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *