Facebook – ”Vad var det vi sa”-dagen närmar sig

Tvivlen på Facebook växte när dess aktier fortsatte att backa på tisdagen, då med 8,9 procent till drygt 31 dollar vid stängningsdags för aktiehandeln i New York. Börsvärdet har sjunkit från 104 miljarder dollar vid säljstarten i fredags till 86 miljarder.
Berättar DN.

Och ur SVD:
Efter måndagens ras med 11 procent fortsätter Facebook att falla. I den inledande handeln har aktien tappat ytterligare 8 procent. Därmed har Facebooks värde minskat med omkring 130 miljarder kronor sedan noteringen – motsvarande två hela SKF.

Nej det är för tidigt att döma ut aktien. En aktie behöver lite tid för att stabilisera sig och hamna på rätt nivå. Fast å andra sidan: rätt nivå enligt vad? Men jag ska inte gå in på ekonomiska analysmetoder nu.

Facebook-aktien hade förstås enorm draghjälp av coolhetsfaktorn. Många ville säkert köpa aktier bara för att det är lite cool, lite kul att ha några aktier i Facebook.
Det säger ju faktiskt också något om den finansiella situationen i världen: det finns många människor som har råd att bara leka med sina inkomster och faktiska kan investera bara på skoj i några aktier.

Inte nog med att Facebookaktien verkar vara på väg nedåt i värde. Själva introduktionen på börsen handlades inte helt professionellt. SVD berättar:

En investerare som stämt teknikbörsen Nasdaq anklagar börsen för att ha hanterat introduktionen av Facebooks aktier vårdslöst.

En annan stämning är riktad mot Facebook, nätverkets grundare Mark Zuckerberg och Morgan Stanley, för brott mot säkerhetslagarna.

Facebook är stort, jättestort. Men frågan är: hur ska nätverket växa som affärsprojekt?
Annonser? Kanske. Papperstidningar har ju överlevt på annonsintäkter länge, prenumerationsintäkter är sällan den tunga delen i gammelmediers ekonomi.
Men å andra sidan: Google är mycket smartare: de har ett annonsnätverk där den som bidrar med innehåll får del i annonsintäkterna.

Är medlemmar i Facebook beredda att betala för att ha tillgång till dess tjänster?
Knappast. Möjligen om det kommer någon form av plustjänster.

Egentligen är det lite lustigt: vi är beredda att betala för Internetuppkoppling för datorer, surfplattor och smartphones – men vi är inte beredda att betala för innehållet.
Fast å andra sidan: webbens styrka ligger ju i att det är fritt och öppet.

Det ska bli intressant att se hur Facebookaktien utvecklas. Jag tillhör nog de som kommer att säga ”Vad var det jag sade” om ett tag. För på flera år sikt har jag svårt att se att Facebook kan bli ett långsiktigt vinstgivande projekt. Men jag kan ha fel. Jag är ingen affärsexpert.

Bloggen Bedug skriver:
Det finns stora chanser att vi har sett toppen på Facebook och att det nu bara är utförsbacke som gäller. Jämför med dotcom-bubblan där flera bolag som var extremt upplyfta av så kallade experter idag inte finns kvar.

 

 

SvDAftonbladetExpressenGPDNIDGDIComputer SwedenAffärsvärldenSvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

23 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *