Expressen fälls för vapenbrott – av Malmö tingsrätt

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och två av hans medarbetare fälls för vapenbrott av Malmö tingsrätt.

Ett pressmeddelande på Malmö tingsrätts hemsida berättar:
Malmö tingsrätt har i dag meddelat dom i vapenmålet, där Expressens chefredaktör, en nyhetschef och en reporter stått åtalade för vapenbrott och anstiftan till vapenbrott. Chefredaktören döms för anstiftan till vapenbrott, nyhetschefen för medhjälp till vapenbrott och reportern för vapenbrott. Samtliga döms till villkorlig dom och dagsböter.

Bakgrunden till målet är att chefredaktören i oktober 2010, en period när ett antal skottlossningar ägde rum på öppen gata i Malmö, bestämde att en reporter skulle åka till Malmö för att undersöka hur lätt det var att illegalt köpa ett vapen. Projektet genomfördes och reportern förvärvade från kriminella kretsar en halvautomatisk pistol med tillhörande magasin. Efter att ha transporterat vapnet till ett hotell i Malmö kontaktade reportern polisen, som kom och hämtade vapnet.

I målet hävdade försvaret bl.a. att det varit journalistiskt försvarbart att försöka ta reda på om det var sant som polis och politiker påstod, att det flödade av illegala vapen i Malmö.

Eftersom fängelsedomen är villkorlig betyder det i praktiken inte så mycket för de tre dömda rent personligt. Böterna lär deras företag betala.

Domen lär med största säkerhet bli överklagad.

Tidigare har journalister vid liknande fall sluppit åtal. Tingsrätten tar inte hänsyn till tidigare fall:

Inte heller den omständigheten att journalister som tidigare hanterat vapen, under andra tider och andra omständigheter, undgått åtal medför enligt tingsrätten att det finns skäl att frikänna. Däremot har tingsrätten vid bestämmandet av påföljd i mildrande riktning beaktat att vapnet frivilligt överlämnats till polisen.

Hur Expressen kommer att agera kommer chefredaktören Thomas Mattsson att redogöra för i sin blogg.

Hans första rapport berättar bland annat:
Klockan 11.00 i dag avkunnade Malmö tingsrätt dom i det så kallade ”Expressen-målet”:

Nyhetsreportern Diamant Salihu fälls för vapenbrott och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter a´ 480 kronor.

Förre nyhetschefen Andreas Johansson fälls för medhjälp till vapenbrott och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter a´ 450 kronor.

Jag fälls också för anstiftan till vapenbrott och döms till villkorlig dom och 30 dagsböter a´ 1 000 kronor.

Vi är alltså fällda av en tingsrätt, men – och det bör man kanske påpeka – detta är inte en lagakraftvunnen dom.

Det är givetvis av stor vikt att medier kan granska samhället och kan göra undersökningar som visar hur lätt det är att skaffa vapen. Å andra sidan ska medlemskap i journalistförbundet inte ge fritt fram att på redaktionellt uppdrag göra brott. Men jag tycker ändå att i det här fallet var det ett journalistiskt motiverat uppdrag, i allra högsta grad.

Relaterat:
Dagens Nyheter och Expressen och Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

18 maj, 2012

Det här inlägget har 4 kommentarer.

 1. […] Kulturbloggen, Anna Helena Rudberg, Arton Steg,  Ipse Cogita, Anders […]

 1. Osculda skriver:

  Varför fick de villkorliga straff? Det kunde väl vara journalistiskt motiverat att de fått skildra fängelselivet inifrån.
  Om de inte blivit dömda skulle rånare kunna påstå att de var frilans journalister och att de inte alls var ute för att råna utan hade för avsikt att sälja reportaget till en tidning.
  Det är rätt att döma journalister som gör sig skyldiga till så här grova brott. Tänk om en journalist skulle våldta för att kunna beskriva hur svensk polis bemöter våldtäktsmän. Det är fegt att gömma sig bakom journalistmanteln eller att försöka få brott att bli konst.

 2. M skriver:

  Osculda // Du tycker alltså att det är dåligt om en potentiell rånare skulle få för sig att lämna in sitt vapen till polisen? Lite märklig är du allt. Jag gissar att det inte är speciellt många som ha fått lida för att detta vapen lämnats in till polisen. Snarare har väl åklagaren i Malmö fått lite lördagsgodisuppdrag till skillnad från verklighetens gangsteruppgörelser i staden.

  • Osculda skriver:

   Bästa M,
   jag menar naturligtvis inte att rånaren skall bege sig till en polisstation. Jag tänkte mig att hen skulle påstå sig vara på väg till en polisstation för att lämna in vapnet om hen grips med ett sådant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *