Facebook-aktien började säljas för 38 dollar

Facebooks aktier börjar säljas fredag 18 maj på Nasdaqbörsen i USA (vilket är samma dag som detta skrivs).

Aftonbladet berättar:
Introduktionskursen hamnade på 38 dollar per aktie, vilket var det högsta priset i det intervall som angivits. Det betyder att Facebook värderas till 104 miljarder dollar, eller cirka 750 miljarder kronor.

Många bedömer att aktiens pris kommer att höjas ganska snabbt.
Men frågan är: hur blir det på sikt?
Hur ska Facebook som företag få intäkter som täcker kostnaderna och dessutom går med vinst så aktieägarna blir nöjda?

Nyligen rapporterades om att Facebook testar att låta användare på Nya Zeeland betala för att deras statusrader ska synas mer än annars. Reaktionerna i Sverige var överlag negativa till något sådant.

Facebook har verkligen lyckats få enormt många användare. Igår kväll medan jag kollade den bedrövliga ishockey där svenska Tre Kronor blev helt överkörda av Tjeckien i kvartsfinalen. Det var så sorgligt att jag ägnade mig åt Facebook och där chattade jag med en nära anhörig som bor i norra Sverige samtidigt som jag också snackade med en kusin i Australien, som hade varit uppe och festat och klockan var fem på morgonen för honom. Facebook har mer än många andra sociala medier lyckats få med sig den stora massan, de som inte är IT-nördar. Frågan är dock: hur långt räcker deras behov av Facebook? Är de beredda att ens betala tio kronor i månaden för ett Facebook-abonnemang?

Ja frågan är: hur ska Facebook få ekonomi på sitt nätverk?

Ur Svenska Dagbladet:
Bara i USA besökte två av tre amerikaner Facebook någon gång under mars månad visar nya siffror. Trots det tror många att Facebook bara är en övergående fluga.

Själv tror jag att det som gått snabbt uppåt kan spricka. Så fort det kommer ett socialt nätverk som samlar många – och om det nätverket fungerar lika bra eller något bättre än Facebook – då rusar alla dit. Det kan gå fort uppåt och ännu snabbare nedför i IT-branschen. Om Facebook blir för kommersiellt då tror jag att den stora massan drar vidare någon annanstans.

Mer om Facebook:
Dagens Nyheter 1 och Dagens Nyheter 2 och Expressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

18 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *