Tenstakravallerna: skolexempel på hur medier sitter i knät på polisen

Kriminalreportrar på svenska redaktioner måste ha hyggliga kontakter inom polisen för att kunna göra sitt jobb och rapportera om brott och kriminalitet. När det gäller kvällstidningar dominerar ju nyhetsbevakningen av brott.

Men vad vi får oss serverade är till nittionio procent rapporter om hemskheter utan förklaring. Rapporter som bara verkar vara till för att kittla oss på samma sätt som skräckfilmer gör. Det ska vara blod och läskigt och obegripligt.

Bakom varje våldsbrott finns det en mängd anhöriga både till offer och förövare som far illa. Och bakom varje våldsbrott finns någon slags förklaring. Det är inget som svenska medier orkar berätta om. Så länge våldsnyheterna säljer som dom är. Det är ett ganska bekvämt jobb ändå för kriminalreportern: ringa upp polisen, få deras rapporter och sedan skriva om det till lättläst kvällstidningsprosa.

Ett riktigt skolexempel när reportrarna inte orkat ta reda på något mer än kravallerna i Tensta under onsdagskvällen. Aftonbladet toppar förstås sin sajt med detta.

Inte ett försök tycks ha gjorts för att få reda på av ungdomarna vad som for i dem. Det var ändå rätt många ungdomar. Jag känner många ungdomar i Tensta, de är talbara allihop. Jag förutsätter att de ungdomarna som låg bakom kravallerna också går att prata med.

Reportrarna sitter på stora redaktioner med resurser: varför bryr. sig ingen om att åka ut till Tensta och prata med några av ungdomarna?

Jag vill veta vad som fick dem att göra det här. Är det för mycket begärt av de stora redaktionernas personal att de tar reda på något mer än polisens version? Eller vill de bara få oss upprörda – vill de inte själva hitta någon slags förklaring till vad som händer?

Jag vill inte försvara ungdomarna, men jag vill förstå vad som hände, inte bara uppröras.

Relaterat: Dagens Nyheter och Expressen och Svenska Dagbladet.

Uppdatering: Artikeln är också publicerad i Second Opinion.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

17 maj, 2012

Det här inlägget har 6 kommentarer.

 1. MArtin skriver:

  Tyckte jag läste det någonstans. En av deras vänner blev gripen i samband med att han kastade sten på polisen. Det kunde kidsen tydligen inte tolerera, och är därför tvungna att bränna ned en skola. Det blir roligt för deras föräldrar att hosta upp de miljoner det kostar att återbygga.

 2. Leif D skriver:

  Helt otroligt att aftonbladet skriver om detta. Dom brukar aldrig skriva om bränder i invandrartäta omrdåen annars.
  Händelsen i Tensta är inte något ovanligt alls. Liknande sker ofta.
  Men aftonbladet gillar ju olika, så dom kanske vill ha lite omväxling på sin illaluktande redaktion….

 3. Leif Andersson skriver:

  Tror knappast det är några föräldrar som får betala för skadorna. Lär bli skattebetalarna som får betala notan.

 4. Louise Petterson skriver:

  Tycker att det är högst rimligt att kräva detta av en redaktion ja speciellt när händelsen dessutom inträffat på så bekvämt avstånd.

 5. Anders B skriver:

  Stackarna har ju ingen LOKAAAAL!!! Eller vänta förresten.. Det var väl den dom eldade upp?? Snar dyker det upp någon politiker som ska åka till Tensta/Rinkeby och dalta med dom.

 6. Johanna skriver:

  Hej,

  Av alla som uttalar sig, både här och i press: är det någon som varit i Tensta? Jag bor själv här och har varken sett kravaller, ungdomsmassor eller oroligheter.
  Jag tycker att det är dags att ta sig en ordentlig titt på nyhetsrapporteringen och källkritisera det hela.
  1. Vad ser ni på bilderna? Var är kravallerna? Var är ungdomsgängen?
  2. Var är referenserna?
  3. Varför läser vi om kravaller i Tensta, men inget om resten av Sverige där liknande händelser sker?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *