Möte med Folkert Koopmans, mannen som köpte Hultsfredsfestivalen

Han äger fem internationella festivaler, elva festivaler i Tyskland varav en är den enorma festivalen Hurricane som rymmer 70.000 besökare. Och nu driver har tre festivaler i Sverige, Folkert Koopmans, VD för FKP Scorpio.
Ledningen för Hultsfredsfestivalen och Get Away Rock, som båda drivs av FKP Scorpio, bjöd in press och musikbloggare på mingel i Stockholm i maj och Kulturbloggen passade på att prata med mannen som gett nytt liv och hopp åt Hultsfredsfestivalen.

Folkert Koopmans och hans företag tog över Hultsfredsfestivalen förra året, 2011. Trots bra artister var det ganska glest med publik, vilket berodde på att det blev klart så sent att de tog över – och när de gick ut med sina första bokningar hade många redan bokat sig för någon annan festival. Dessutom var många misstänksamma, året dessförinnan lade ju Hultsfredsfestivalen ned och alla fick inte igen vad de lagt ut på biljetter.

– Det tar tid och vända nedgången och få tillbaka folks förtroende, säger Folkert Koopmans, som har tålamod. Det behövs tre år för att bygga upp förtroendet igen.

Hultsfredsfestivalen har varit den stora festivalen i Sverige – men nu ändrar den sakta men säkert skepnad.

– Vad jag förstått har den varit den festival som för många varit den första festivalen de åker på. Nu siktar vi på att göra den mer bekväm: vi bygger upp små tälthus, podpads, som festivalbesökare som inte vill ta med sig tält och sätta upp själva kan hyra, vi har paket med tåget där boende i en kupé på tåget ingår, berättar han.

På så sätt hoppas de nå en något äldre festivalpublik. Troligen kommer det i år, liksom förra året, var tillåtet att dricka öl över hela festivalområdet.

Musiken ska också vara mer åt indie och dancehållet. I år har Hultsfredsfestivalen utan tvekan ett av de mest spännande programmen med artister som The Cure, Stone Roses, Kasabian, Slash och Mumford & Sons.

De sistnämnda, Mumford & Sons, är ett av de band Folkets Koopmans själv ska se. Ett annat av årets band han vill se är Garbage.

– Jag är ju på festivalen i jobbet så jag hinner inte lyssna på allt, men dem ska jag i alla fall se, säger han.

Kasabian är en exklusiv bokning, bandet har aldrig spelat i Sverige tidigare.

Målet är inte att Hultsfredsfestivalen ska bli den stora svenska festivalen, som mest ska den ta emot 20.000 besökare. Däremot ska den tredje av FKP Scorpios svenska festivaler bli en stor festival, det är rockfestivalen som ska dra igång nästa år i Norrköping. Den ska ha både pop- och rockband och en hel del stora band. Eftersom den arrangeras i en stad finns det många möjligheter för besökarna att ordna med boende.

Hur kom han in på det här med att arrangera festivaler? Givetvis finns ett grundmurat musikintresse i botten.
– Jag var skivsamlare när jag var ung, berättar han.
När han fortfarande gick i skolan arrangerade han 1981 sitt första konsert.
– Det var ett band från grannstaden som jag bokade, berättar han. Jag gjorde allt: affisch och fixade med lokal, biljetter och så vidare.

Det gav mersmak och han fortsatte arrangera spelningar och att syssla med musikbranschen. Nio år senare, 1990, startade han sitt företag och 1997 arrangerade han festivalen Hurricane för första gången – och det blev succé direkt med 20.000 besökare.

– Jag hade tur, vi bokade Rammstein och efter att vi hade bokat dem slog de igenom, så alla ville komma och se dem på festivalen.

Vilken är då hans drömbokning?

– Det är väl Rage Against the Machine, säger han.
– Men det är inte för musiken utan mer för att jag inte bokat dem tidigare.

Tja, vem vet, kanske lyckas han och det blir ett av banden på den stora rockfestivalen i Norrköping 2013?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

16 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *