Thulins Stil för vuxna kvinnor som inte vill vara Madickenflickor eller herrdamer

Skribent:

Titel: Stil med Thulin
Författare: Camilla Thulin
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivningsdatum: 2012-02-21
ISBN 9789174240900

Camilla Thulins senaste bok Stil med Thulin är en sammanfattning av hennes år av arbete med att ge stiltips till vuxna yrkeskvinnor mitt i livet. ”Herrdamer och flicktanter” är inte Camilla Thulins melodi – hon vill uppmuntra vuxna kvinnor att vara mer feminina utan att vara ”Madickenflickor”. I Kapitlet om kläder på jobbet försöker Camilla Thulin inspirera till nytänkande: mer kjolar, mindre herrkostym, kläder som är enkla att kombinera färgmässigt och att man gärna kan se ”likadan” ut. Hon har förslag på en enkel basgarderob med ett fåtal plagg av varje sort som går att använda vid alla tillfällen, och hon vill gärna slå ett slag för klänningen som plagg. Boken innehåller många bilder ur Camilla Thulins egen garderob och massor av praktiska tips, varav ett av de mer konkreta är att först rensa ur garderoben från allt man inte använder. Hon använder sig själv som modell i de flesta bilder i egna kläder – och har man som Camilla Thulin 100 historiska klänningar så har man en del av välja på. Hon har ett helt kapitel om second hand och vintage, ett område som hon behärskar sedan många år.

Boken är inspirerande då den punkterar många av de fördomar som omgärdar den mogna kvinnans stil, kropp och ålder, och vad som inte anses passa sig . Det finns till exempel en föreställning om att det är opassande att sminka sig som medelålders kvinna. Camilla Thulin , som själv är 50 år, skriver att ”alla tror att det fungerar med smink när man är ung, men inte efter fyrtio, för då ser man gammal ut. Tvärtom tycker jag”. Hon tycker också att medelålders kvinnor kan ha långt hår , som hon dessutom anser är mer lättskött och gärna kan ha sin naturliga hårfärg. Camilla Thulin menar att svenska välutbildade och dugliga damer mitt i livet har en alltför negativ självbild om sitt yttre. Med bilder visar Camilla hur kläder, smink och hår förändrar och hon beskriver steg för steg hur man gör rent praktiskt. De handfasta råden i denna bok kan vara en god hjälp på vägen – om de följs. Men frågan är hur lätt det är att ta till sig goda råd från böcker? Det kan vara svårt att bryta gamla vanor och mer personliga tips kan behövas för att åstadkomma en önskad förändring.

Foto: Niklas Palmklint

Text: Anna Vikström

Camilla Thulin i TV-framträdanden om boken:

10 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *