Helgens filmtips: Rumänsk och fransk filmfestival och Tinker Tailor Soldier Spy

Skribent:

Om vi ska tro på meteorologerna som spår vädret ska det bli kallt och både regn och snö i helgen. Trösten är väl då att det är en fantastisk filmhelg som väntar.
Den som bor i Stockholm har en utbud som inte ens går att se allt intressant som visas med två filmfestivaler samtidigt: De rumänska filmdagarna håller till på biograf Victoria 4-6 maj och den franska filmfestivalen startar den 4 maj i Stockholm och pågår till den 12 maj på biograf Sture. Den flyttar sedan till Norrköping och den 17 maj kommer den till Göteborg.

Den rumänska filmdagarna arrangeras för sjätte gången och har i år något av ett tema att visa miljöer där människor är eller känner sig instängda: det kan vara skolor och fängelser men också familjelivet.
”Middag med familjen” som visas lördag den 5 maj 20.00 tävlar i sektionen Internationella kritikerveckan på Filmfestivalen i Cannes. Den är regisserad av Stefan Constantinescu och visas med svenskt tal.

Här har Kulturbloggen skrivit om några av filmerna som visas på de rumänska filmdagarna. Mer information också på Rumänska kulturinstitutets hemsida.

Den franska filmfestivalen bjuder vi på ett av ambitiöst program någonsin och öppningshelgen sammanfaller i år med andra omgången av presidentvalet i Frankrike, vilket festivalen uppmärksammar genom att ta pulsen på franska samhället och fransk politik. Den 5 maj bjuder festivalen på en djupdykning i maktens korridorer genom två av fjolårets mest uppmärksammade filmer: Cesarbelönade MINISTERN av Pierre Schoeler och den politiska satiren MAKTERÖVRINGEN som följer Nicolas Sarkozys väg till makten inför valet 2007, ett för fransk film unikt försök att skildra sittande politiker och maktintriger på hög nivå.

Om du inte bor i Stockholm eller inte vill dra ut på stan för att se film ska du inte missa ”Tinker Tailor Soldier Spy”, där svensken Tomas Alfredson definitivt gjorde sin internationella regidebut, och det med råge! Med sitt sinne för detaljer, och stjärnor som Gary Oldman och Colin Firth i rollistan, har han lyckats göra en av årets tajtaste thrillers. Den finns att se både hos Voddler och Headweb och i hyrbutiker.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *