En lång rad mänskliga rättigheter kränks för att vi ska kunna köpa billiga kläder

Fattigdom, undernäring, långvariga separationer från barnen och boende i slum. Så ser livet ut för många av de 3 miljoner textilarbetande kvinnorna i Bangladesh som syr våra kläder. Deras usla villkor är en förutsättning för att vi ska kunna köpa billiga kläder i de västerländska butikerna.
Swedwatch har nu släppt en rapport som skildrar de förhållanden som arbetarna i klädindustrin lever under.
Bakom rapporten står även P&L Foundation, RFSU, Svenska kyrkan och Finnwatch.

Ett pressmeddelande berättar:

Idag släpper Swedwatch en rapport som är baserad på djupintervjuer med 30 kvinnor i Dhaka som arbetar på fabriker som syr kläder åt svenska, europeiska och amerikanska märken.

– 30 års blomstrande klädindustri har inte har kommit kvinnorna till del. De betalar ett högt pris för våra lågpriskläder, säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch.

– Trots allt CSR-arbete i Bangladesh så saknas förutsättningar för textilarbetande kvinnor att leva ett värdigt liv, säger Michael Toivio på Peace & Love Foundation.

En lång rad mänskliga rättigheter kränks till följd av låga löner och långa arbetsdagar. Trots massiv övertid tjänar textilarbetarna inte tillräckligt för att ha råd med näringsriktig mat, mediciner, menstruationsskydd eller en värdig bostad. Kvinnorna utsätts också för trakasserier och sexuella övergrepp i den trångbodda slummen där de lever och på sin väg till och från jobbet.

Många kvinnor lever separerade från sina barn mot sin vilja på grund av långa arbetsdagar och undermålig barnomsorg. Efter 12-timmarsskiften tar hushållsarbetet vid.

– De här kvinnorna har en dubbel börda. Samtidigt vilar hela industrin på kvinnorna, som utgör 80 % av arbetskraften. Därför bör kvinnors rättigheter tas i särskilt beaktande av både staten och företagen, säger Gunilla Hallonsten, Svenska kyrkans policychef.

Den expansiva textilindustrin står för 80 procent av Bangladesh exportintäkter. Många klädföretag har arbetat länge med så kallat CSR-arbete, Corporate Social Responsibility. Swedwatch har intervjuat Axstores, Gina Tricot, H&M, KappAhl, Levi Strauss & Co, Lindex, M&S, MQ, New Wave Group, RNB och Tesco om deras CSR-arbete i Bangladesh.

En film om de kvinnliga textilarbetarnas tuffa livsvillkor finns att se på Swedwatch hemsida. Swedwatch rapport visar att företagens initiativ måste breddas då kvinnornas livssituation hänger samman med deras arbete. Swedwatch uppmanar företag och myndigheter att verka för värdiga livsvillkor för de textilarbetande kvinnorna.

Här kan du läsa hela rapporten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 maj, 2012

Det här inlägget har 3 kommentarer.

  1. […] ungdomslöner i Huddinge kommun?, Annika Högberg om vem ska Reinfeldt regera med?, Kulturbloggen om en lång rad mänskliga rättigheter som kränks för att vi ska kunna […]

  1. Mymlan skriver:

    Det är verkligen fruktansvärda förhållanden dessa kvinnor lever under. Förhållanden som fler företag borde uppmärksamma och försöka stävja. Jag själv konsumerar billiga kläder och vet att det bidrar till att sådana här industrier får fortsätta. Dock är jag ensamstående mamma och dessutom student vilket gör att min ekonomiska situation är mycket dålig. Jag försöker köpa mycket på second hand, men i de fall jag faktiskt köper nya kläder finns de inte pengar till något annat än kläder som är billiga. Det kan säkert uppfattas som en dubbeltydighet till problemets art, men i de fallen måste mina och min dotters behov gå före. Då är det inte lämpligt att vi skall svälta för att vi köpt dyra kläder som producerats under bra förhållanden. Tyvärr.

  2. Rosemari Södergren skriver:

    Det handlar väl egentligen ännu mer om att klädindustrins ägare vill göra stora vinster.
    Vi som handlar kläder billigt har inte alltid något val, vi har inte råd att handla dyrare, eftersom det råder sådana inkomstklyftor också i vårt land.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *