Här är sommarprogrammet på Södra Teatern med Graveyard, Jamaican Legends och The Soundtrack Of Our Lives

Skribent:

Södra Teaterns program för sommaren är släppt och det är en spännande musiksommar som väntar på Södermalm. Bland annat Soundtrack of Our Lives och Graveyard spelar.

Här är delar ur programmet:

Sommarfest! Lördag den 26 maj
Södra Teatern inviger sommarsäsongen med en stor fest på Terrassen där vi bland annat hyllar Kapten Rolla som gjorde ballonguppstigningar i slutet på 1800-talet till folkets jubel. Det bar sig inte bättre än att han vid en av sina uppstigningar seglade iväg med sin ballong och förolyckades. Vi tycker den legendariska Kapten Rolla är värd en fest på terrassen. Korv till alla barn, ballongsläpp och musik. Sedan fortsätter vi fira att sommaren är här med Los Impostors i Södra Bar, Mary’s Kids och The Worthy på Kägelbanan och Yes! på Etablissemanget.

Dag Vag hyllar Stig Vig. Onsdag den 20 juni
Dag Vag med alla medlemmar genom tiderna hyllar den nyligen bortgångne Stig Vig. Delar av Sveriges artistelit tillika Stickans vänner dyker upp. Det blir en stark kväll, i nostalgi, minnen och framtidstro. Överskottet från biljettintäkterna går till fondstiftelsen för ett årligt Stig Vig-stipendium.

Tommy Löbel Swing Band – Swingmusik i världsklass
Midsommarafton och midsommardagen 22 + 23 juni
Tommy Löbel är en mycket uppskattad klarinettist, ansedd som en av Sveriges bästa inom sin genre. Tommy har gjort turnéer runt om i Europa och USA, bl.a. New Orleans Jazzfestival. I midsommar intar han traditionsenligt Terrassen.

Oumou Sangaré [MLI] + Béla Fleck [USA]. Tisdag den 10 juli
Béla Fleck anses som en av världens främsta banjospelare, en exceptionell musiker av det slag man bara stöter på någon gång i livet. 2005 tog han banjon tillbaka till dess ursprungliga hem; Västafrika. Det resulterade i samarbeten med några av kontinentens främsta musiker, bland annat sångerskan Oumoue Sangaré. Resan skildras i den prisbelönade dokumentären ”Throw down your heart”. Tillsammans genomför de en turné med en orkester bestående av skickliga musiker. Räkna med ett gränsöverskridande möte.

Syster Sol. Onsdag den 11 juli
Isabel Sandblom från Stockholm är första kvinnliga soloartist på den svenska reggaescenen. Hon började som medlem i musikkollektivet Livelihood. 2008 slog hon sig in på en solokarriär som Syster Sol. På Terrassen har hon med sig genrekollegerna i Kalle Baah.

Totó la Momposina [COL] + Celso Piña [MEX]. Drottningen av cumbia möter dragspelsrebell Måndag den 23 juni, dubbelkonsert
Södra Teatern presenterar den yppersta eliten inom Latinamerikas mest populära musikexport nu, Cumbia. Totó La Momposina är med sina dryga 70 år en av cumbians främsta. Med musikaliska rötter i en korspollinering av afrikansk, indiansk och spansk kultur har hon influerat en mängd artister, samplats och remixats flitigt. Celso Piña, sångare, kompositör och dragspelare, växte upp i de ruffigaste kvarteren i Monterrey, Mexiko, i vars trånga gränder dit inte ens taxibilarna vågar sig in. Han är helt självlärd på dragspel, något som förmodligen bidragit till hans unika sound och hederstiteln ”Dragspelsrebellen”. I det hårt segregerade samhället där de rika bor i gated communities och de fattiga i slummen blev cumbian en ventil för de lägre klasserna. Efter hand spred sig musikstilen och idag är det den tveklöst mest populära – oavsett din månadslön.

Mattias Alkberg, Jakob Hellman & Maria Eriksson med Nerverna. Onsdag den 1 aug
Nerverna är Mattias Alkbergs trogna kompgrupp. Under Jakob Hellmans återtåg 2011 var det Nerverna som backade upp honom. På Maria Erikssons (The Concretes) kommande album är de bandet i studion. Nu samlas alla tre frontfigurerna för en kväll tillsammans med Nerverna som husband. En kväll att minnas!

Cornelisdagen. Söndag den 5 aug
Sedan 1988 har Cornelisdagen arrangerats för att hylla och minnas Cornelis Vreeswijk. Arrangerad av Cornelis Vreeswijksällskapet och med en rad kända artister som brukar uppträda på Terrassen. På Cornelisdagen kungörs också årets stipendiat av Cornelis Vreeswijkstipendiet.

Graveyard. Onsdag den 8 augusti
Göteborgskvartetten Graveyards album ”Hisingen blues” har charmat såväl kritiker som publik. Framgångsreceptet stavas tung och progressiv 70-talsrock förmedlat genom ett jamartat driv. För det har bandet belönats med både P3 Guld och en Grammis. Förband på Terrassen är Factory Brains.

Balkan Beat Box [USA/ISR]. Torsdag den 9 augusti
Balkan Beat Box spelningar på Södra Teatern har varit euforiska upplevelser av svett, energi och hysteriska rytmer. Anförda av den karismatiska MC:n Tomer Youssef har bandet förgyllt scener världen över med sin mix av beats, folkmusik från Balkan och inslag från Nordafrika och Mellanöstern. Trion är aktuell med albumet ”Give”. Den och andra partypärlor kommer att höras när de återvänder med sitt liveband.

Jamaican Legends. Måndag den 13 augusti
Fyra av Jamaicas viktigaste musiker samlas för att hylla 50-årsjubiléet av nationens självständighet. Ernest Ranglin är populärmusikens fader på Jamaica och har varit avgörande för stilar som rocksteady, reggae och ska. Monty Alexander är hyllad jazzpianist sedan fem decennier tillbaka och producentduon Sly & Robbie har stor del i dub, dancehall och ragga-musikens möte med västerländsk pop. Att de fyra nu kommer stå på samma scen är inget annat än unikt.

Weeping Willows. Tisdag den 21 aug
Det är sommarkväll, den du älskar finns vid din (eller någon annans) sida, Weeping Willows på scenen. Weeping Willows storslagna och melankoliska 60-talspop blandas med blue eyed soul, gitarrpop och en del synthinslag. De har, som alla riktiga outsiders, förmågan att omsluta oss andra i sin värld och visa oss att vi lever där också. Weeping Willows har släppt en mängd album, men det är live dom ska avnjutas!

Movits! Onsdag den 22 augusti
Med sin blandning av swingjazz och hiphop har Movits skördat framgångar långt utanför Sveriges gränser. Debuten ”Äppelknyckarjazz” följdes upp av spelningar på tre kontinenter som innefattande ett omtalat framträdande i den amerikanska tv-showen The Colbert Report. Spelningen på Terrassen är en av få spelningar i Sverige under 2012 så passa på att damma av dansskorna!

Nationalteaterns Rockorkester. Onsdag den 29 augusti
Som många nog känner till är denna orkester från början sprungen ur teatergruppen med samma namn. Med andra ord talar vi om legender och ikoner i svensk musikhistoria. ”Livet är en fest”, ”Bängen trålar” och ”Barn av vår tid” är låtar som alla svenskar diggat till på fritidsgården, i gillestugan och på konserterna. Numera står Mattias Hellberg (bl a Hederos & Hellberg) bakom mikrofonen.

The Soundtrack of Our Lives. Torsdag den 30 augusti
Få svenska band kan hävda en så långsiktigt central plats på scenen som The Soundtrack of Our Lives. I april släpptes det sjunde albumet ”Throw it to the universe”, enligt bandet det sista albumet man ger ut. Men live kommer vi få se Ebbot och co framöver. En pålitlig liveakt med en bred repertoar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *