Friends på Debaser Slussen

Friends, Debaser Slussen
Betyg: 3+

Valborgsfirande med Brooklyns mest hajpade band Friends under Debaser Slussens dekadenta discokulor är som en efterlängtad rendevouz med en slags rytmisk girl power-pop som annars kan tyckas vara rätt underrepresenterad i indievärlden för tillfället.

Sångerskan Samantha Urbanis engagemang och scennärvaro tar Stockholm med storm. Hennes hästsvans trotsar alla tidigare kända gravitationslagar och hon är nästan lika full av energi som hennes mikrofon är dränkt i mystiskt reverb. Det är nästintill omöjligt att urskilja ett ord hon säger mellan låtarna – ändå hörs texterna förvånansvärt kristallklart. I Friend Crush klättrar hon runt i publikhavet och får så många som möjligt att dansa med till bandets kanske ”snällaste” textrad:

”I’ve seen you around/I don’t know what you think of me/I want to be your friend/I want to ask your advice on the weekday/I want to plan something nice on the weekend”

Successivt vävs vi in i en värld som präglas av lockande basgångar och exotiska rytmer. Esoteriska texter och subtila provokationer. Ta till exempel I’m His Girl som till en början tycks handla om sockersöt tonårskärlek men som vid en närmare titt snarare är en hyllning till polygami:

”So if you love someone, let them be free/I know I don’t want no one, suffocating me/Don’t settle for ownership etc etc”

Ju längre konserten håller på, desto starkare blir låtmaterialet. Va fan gor du markerar för mig spelningens höjdpunkt. Inte minst väcks den stora frågan varför en av deras låtar har en svensk titel?

1 maj, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *