Kulturdebatten: kulturministerns tårta och slopad tv-licens

Veckans mest omdebatterade kulturhändelse kan tårtan som Lena Adelsohn Liljeroth, kulturministern, skar upp i Makode Lindes tårtskapelse på Moderna Museet vara.
Tårtan såg ut som en svart kvinna och när kulturministern skar en bit av tårtan, på kvinnans underliv, skrek tårtan.

Snacka om att det blev en otrevlig bild av händelsen. En vit kulturminister som skär i underlivet på en svart kvinna. Afrosvenskarnas riksförbund krävde först kulturministerns avgång men kräver nu att åtminstone få träffa ministern.

DNs kulturchef Björn Wiman tycks mest tycka synd om kulturministern:
Inte lätt att vara minister på ett sådant konstnärskalas, fullt av filmande performanceartister som bara väntar på att man ska göra fel – hur man än gör.

Konstkritikern Dan Jönsson menar att kulturministern lurats i en fälla, vad hon än hade gjort hade hon gjort fel:
– Jag tror att hon kanske lockades i en fälla. Det är svårt att prata om ett verk som man inte har sett, men det verkar som om hon hade gjort ”fel” oavsett vilken väg hon hade tagit. Antingen hade hon anklagats för att sätta sig till doms över den fria konsten, eller för att ha gett uttryck för rasism. Om det var så var det en skickligt gillrad fälla, säger han till DN.

Jag tycker att DN fegar lite. Att vägra skära i underlivet på en tårta som föreställer en svart kvinna är inte samma sak som att sätta sig till doms över den fria konsten. Kulturministern har inget lågavlönat jobb, hon förutsätts kunna ta snabba beslut, det bör rimligen vara inräknat i den väl tilltagna lönen.

Jag har bara sett tårtan på bilder – men av bilderna att döma ser tårtkvinnan ut att vara utformad som en kvinna som lever i bushen, inte klädd i moderna kläder.

Vad jag förstått ska tårtan vara skapad i en protest mot könsstympning av kvinnor i Afrika. Fast alla håller inte med om det. SVD skriver:
Makode Linde säger sig vilja uppmärksamma kvinnlig omskärelse med sitt ”performanceverk”, men detta ”verk” tillför inte något i kampen mot könsstympning. Istället är det en grov rasistisk nidbild som presenteras och reproduceras, skriver Minata Dao Hagberg, ordförande i Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning, och professor Sten Hagberg.

För övrigt tycker jag det är bra att tv-licensen kan vara på väg att slopas och att public service istället ska finansieras via skattsedeln.

DN rapporterar:
Tv-licensen ska avskaffas och public service ska i stället finansieras med skatt. Därmed kan också Radiotjänst i Kiruna läggas ner.
Förslagen väntas läggas av utredaren Martin Holmgren sedan politikerna enats, skriver Resumé.
Kulturutskottets ordförande Gunilla Carlsson (S) är positiv till ny finansiering.

Vi behöver i allra högsta grad ha en public service vars uppdrag är att visa mer och annan kultur och nyheter än de kommersiella kanalerna. Hur väl public service utför sitt uppdrag är en annan debatt – och det är en debatt och diskussion som bör pågå ständigt i ett demokratiskt samhälle.
Men public service angår oss alla och systemet med tv-licens är både ålderdomligt och orimligt i dagens medievärld.

Mer om tårtskandalen hos DN.
Mer om tv-licensen i SVD och i Aftonbladet och hos SVT.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

18 april, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Kulturdebatten: kulturministerns tårta och slopad tv-licens (Kulturbloggen.com) Spread the wordLike this:LikeOne blogger likes this post. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *