Pete Seeger – The Complete Bowdoin College Concert, 1960 – ett måste som CD

Pete Seeger – The Complete Bowdoin College Concert, 1960
Betyg 5
Släpps i Sverige 16 april 2012

Pete Seeger – The Complete Bowdoin College Concert, 1960 är ett album som är mer än musik – och därför egentligen omöjlig att göra en vanlig skivrecension av. Det är skivan som är ett måste för alla som är intresserade av sextiotalets protestmusik – och det är en skiva som bör införskaffas också som CD.

Innehållet i CD-versionen med en liten minibok som berättar om Pete Seeger och bakgrunden till konserten 1960 i Bowdoin College är ett måste för alla som vill veta mer om Pete Seeger.

Pete Seeger som föddes i maj 1919 är snart 93 år och hans karriär har hela tiden bestått av två delar som varit tätt knutna till varandra: hans musik och hans sociala engagemang. Liksom många artister som var engagerade i samhällsfrågor blev han svartlistan och åtalad enligt den ökända ”House Un-American Activities Committee”. Eftersom Pete Seeger vägrade att svara, han ansåg att det var hans privatsak och att myndigheterna inte hade rätt att fråga ut honom blev han svartlistad och fick inte spela i de stora konserthallarna. Därför reste han omkring och spelade mycket i skolor och på mindre orter.

Konserten i Bowdoin College 1960 innehåller i stort sett alla klassiska protestsånger som vi förknippas med Pete Seeger. Konserten är inspelad av skolans radiostation och fångar tidens stämning och Seegers talang som artist och social aktivist.

Pete Seeger föddes i en musikalisk familj. Hans pappa, musikern, kompositören och musikvetaren Charles Seeger och mamman Constance, violinist, reste ibland runt med de Pete och hans bror på turné i en hästvagn. Som tonåring följde Pete med sin pappa till folkmusikfestivalen i Asheville i North Carolina. Det var där Pete Seeger fastnade för banjon.

Som nittonåring hade han hoppade av journaliststudierna på Harvard och flyttade till New York där han träffade Alan Lomax, Woody Guthrie, Aunt Molly Jackson och andra social engagerade folkmusiker.

Att lyssna på denna dubbel-CD från inspelningen 1960 får mig att känna historiens vingslag. Det är häftigt men också skrämmande att tänka på att de amerikanska myndigheterna för inte alltför länge sedan svartlistade artister som Pete Seeger. Det ingen dock hopp samtidigt, att tänka på att han lyckades överleva ändå och att det var många som samarbetade för att han skulle kunna sprida sin musik runt om i USA och i världen ändå. Att hur hårt myndigheter än försöker trycka ned och censurera, då hittar motståndet mot förtrycket ändå vägar ut.

Musikaliskt är albumet också väldigt intressant – och Pete Seegers banjospel är imponerande.

Ja, ”We Shall Overcome” är förstås med på albumet. Visste du att den var en hymn från början som hette ”I Will Overcome” – och som Pete Seeger skrev om till det mer solidariska innehållet.

Jag lyssnar på mycket musik digitalt, framför allt via Spotify och Wimp, men jag uppskattar att ha en del album på CD också. Just den här känns mer gedigen att ha som CD. Konserten är mer än 50 år gammal och ja, det känns helt enkelt som att den vill jag spela som CD, ja gärna som vinyl också.

CD1:
Goofing Off Suite-Opening Theme
Penny’s Farm
He Lies in the American Land
Deep Blue Sea
Hieland Laddie
Oh, Riley
Banjo Medley:
Cripple Creek
/Old Joe Clark
/Old Dan Tucker
Summertime
[George & Ira Gershwin]
D-Day Dodgers
[Hamish Henderson]
Quiz Show
[Ernie Marrs]
Al Smith Holds the Bottle
What a Friend We Have in Congress
[Ernie Marrs]
Living in the Country
Water is Wide
Bells of Rhymney
Goodnight Irene
[Lead Belly]
Intermission
CD2:
Big Rock Candy Mountain
[Harry McClintock]
I Had a Dream
[Big Bill Broonzy]
Oh, What A Beautiful City
In the Sweet Bye and Bye
/Preacher and the Slave
[Joe Hill]
Last Night I Had the Strangest Dream
[Ed McCurdy]
Medley:
Colorado Trail
/Spanish Is the Loving Tongue
/From Here on Up
/Texas Girls
/We Pity Our Bosses Five
/The Scabs Crawl In
/Swarthmore Girls
Open the Door Softly
/Road To Athay
/Why Do Scotsmen?
Hold Up Your Petticoat
/Where Have All The Flowers Gone?
/Step by Step
/Joe Hill’s Last Will
Vive la Quince Brigada
Suliram
(Indonesian Lullaby)
Wimoweh
Michael, Row the Boat Ashore
Commentary
Bourgeois Blues
[Lead Belly]
Black Girl [Lead Belly]
/Kisses Sweeter than Wine
Tzena, Tzena, Tzena
Worried Man Blues
[A.P. Carter]
Conclusion

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 april, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *