Omprövning av klassisk balett på Weld

Skribent:

Omprövning
Weld, Stockholm
Premiär den 22 mars 2012

Föreställningen Omprövning, som framförs på Weld i Stockholm, kan sägas vara resultatet av ett koreografiskt forskningsprojekt. Koreografen Anna Koch undersöker tillsammans med dansaren Anna-Mi Fredriksson den kultiverade och skolade balettkroppen, formad av den klassiska balettens teknik.

Ett 30-tal lysrör står uppradade längs väggarna av betong är dansaren Anna-Mi Fredriksson kommer in på scen i en vardaglig svart klänning, svarta nylonstrumpor och svarta sockor.

Omprövning består av flera olika delar som innehåller mer eller mindre klassisk dans blandat med andra rörelser och reflektioner. I en scen interagerar dansaren med en svart sopsäck i en talarstol.

Den första delen av verket består av klassiska balettrörelser till musik av Beethoven. Musiken är ganska lågmäld, vilket gör att fokuset på dansaren ökar. Jag är inte tillräcklig kunnig när det gäller balett för att vilja analysera dansen, men i programmet står det dansen skiljer sig från ett helt klassiskt förhållningssätt, bland annat genom att arbetet ligger i grundstegen i stället för vad dessa leder till, att mellansteg blir steg i sig själva och att steg upprepas som normalt inte brukar upprepas.

Anna-Mi Fredrikssons dans och rörelser är uttrycksfulla och det är spännande att följa samspelet mellan modern koreografi och klassisk dans.

Anna-Mi Fredriksson är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan 1996-2004 och har även studerat vid National Ballet School of Canada, English National Ballet School, École Nationale de Ballet de Marseilles och Estudio Maria de Avíla Zaragoza. 2003 var hon finalist i Eurovisionens Tävling för Unga Dansare 2003 och 2004 kvartsfinalist i Prix de Lausanne. 2005-2009 var hon anställd vid English National Ballet och 2009 Artist in Residence at Shunt Vaults, London. Hon har dansat på ett antal internationella scener som Royal Albert Hall, Wembley Stadium, Hong Kong Grand Theatre, The London Coliseum, China Century Theatre, Chateau de Versailles, Teatro Real Madrid etc. Hon har bland annat medverkat i Svansjön, Våroffer, Giselle, Alice i underlandet och Nötknäpparen.

Anna Koch är dansare, koreograf och mångsysslare inom konst. Under åren har hon varit engagerad i koreografiska projekt både nationellt och internationellt. För fem år sedan startade hon Weld som är en arbetsplats för konstnärer, ett rum för residens och en produktionsplattform. I sitt experimentella undersökande finns ett starkt intresse för hur konst kommunicerar, vilken idévärld och praktik den manifesterar och aktiverar genom dialog.

Foto: Weld

Läs mer på Welds hemsida och i Teatermagasinet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

23 mars, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *