Modern Fantazias – en fantastisk resa genom den amerikanska musiken

Modern Fantazias
Dirigent: Hans Ek
Södra Teatern, Stockholm
17 mars 2012
Betyg 5

Ett tåg närmar sig, vi hör hur tåget rör sig mot spåren och vi hör i bakgrunden sorlet från de resande, alla som är på väg. Sedan börjar det i full fart med ”Pickin the Devils Eye”, en traditionell fartfyllt amerikanska folksång. Ni vet, en sådan där låt som kan spelas på en pub i en liten stad långt ute på landsbygden och det går inte att låta bli att stampa takten.

Det kunde publiken på Södra Teatern inte låta bli heller. Om de inte stampade takten, för det gör inte vi svenskar, så gungade de i takt. Det gick inte att vara helt stilla. Grannen som satt bredvid mig i salongen stampade faktiskt till och med takten.

Dirigenten Hans Ek bjöd in publiken på en resa genom den amerikanska musiken, en slags presentation av den amerikanska själen, förmedlad i musik: hymner, country, folkmusik och popmusik i ett ovanligt arrangemang med en orkester som var en blandning av en kammarorkester och ett popband. Där fanns stråkar som fiol, cello och basfiol och där fanns blåsinstrument och där fanns slagverk, gitarrer, elbas och keyboard och många sångare.

Att höra Bob Dylans ”You´re gonna make me lonesome” med stråkar och blås omväxlande med sång och gitarr – det var mäktigt.

En annan av kvällens stora upplevelser av Bobby Braddocs ”Wild Irish Rose”. Det var så vackert att jag önskade att låten aldrig skulle ta slut.

Vi fick också höra en alldeles speciell tolkning av Beach Boys ”Pet Sounds”.

Andra sånger vi fick höra tolkade på Hans Eks sätt var ”Nearer My God”, ”Jesus was a crossmaker”, ”The Gladioator”, ”God Bless the USA” och ”Are You Lonesome Tonight”.

Patriotism, storslagna känslor och gudstro var några av de teman som var genomgående, men jag kände också igen stumfilmstiden och Frank Sinatra-tiden i musiken, som gav många associationer och bilder. Amerikansk musik har påverkat oss på många sätt, vi förknippar ofta viss musik med speciella händelser och den amerikanska musiken har vi hört i många sammanhang eftersom amerikansk kultur är stark i Sverige.

Om ”Modern Fantazias” kommer till någon festival i sommar – då tänker jag inte missa chansen att få uppleva det här igen. Konserten spelades in av Sveriges Radio och kommer att sändas någon gång i april, också.

Du har väl inte missat Kulturbloggens intervju med Hans Ek? Läs den här.

Mer om Hans Ek på hans hemsida.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

17 mars, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *