Filmkrönikan: stor filmvecka både på bio och dvd

För filmälskare finns det massor att göra i helgen. Flera mycket bra filmer går upp på biograferna och en hel den bra släpps på dvd också.

Margin Call är en av de filmer jag tycker ingen bör missa.
I min recension gav jag filmen betyg 5 och jag skrev bland annat:

Det är en fascinerande skildring och naknare än så har nog aldrig den kapitalistiska ideologin och dess följder skildrats. Den kommer att vara högaktuell när den når de svenska biograferna i mars. Finanskraschens vågor skvalpar väl som mest över Europa då.

Regissören J.C. Chandor låter kameran berätta med täta bilder och karaktärerna är exakt utmejslade. Rollistan är fylld av säkra kort bland skådespelarna som Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Stanley Tucci och Demi Moore. Den som följer tv-serien The Mentalist får här se Simon Baker i en roll han passar perfekt för.

Den fick bra betyg av de flesta andra också:
4 i Aftonbladet, 4 i Göteborgs-Posten och 6 av 6 möjliga i Svenska Dagbladet.

Peter Dalles film ”En fiende att dö för” är väl värd att se. Det är ett spännande drama som utspelar sig utanför kusten på Svalbard under andra världskriget.
I min recension där jag gav betyg 4 skrev jag:

Fotot är vackert och spännande. Svalbard och Antarktis och ett skepp som tar sig fram där – det är fantastiska vyer. Vi får till och med se en isbjörn.

Skildringen är intressant på flera sätt. Inget är svart eller vitt. Den tyske vetenskapsmannen Friedrich brottas med svåra kval, han känner solidaritet med sitt land men han drivs också av en önskan att föra vetenskapen framåt. Han är medlem i nazistpartiet för att han tror att den politiken ska föra något gott med sig. Då, 1939, visste ingen att miljoner människor skulle gasas ihjäl i koncentrationsläger.

Till och med den person som är den största boven (jag tänker inte avslöja vem) har sin svaga punkt.

Det är både ett drama, en actionfilm och en romantisk berättelse och jag fångades in av handlingen hela filmen. Inget är förutsägbart, filmens handling tar oväntade vändningar flera gånger.

Den fick betyg 3 i Aftonbladet och 3 av Kulturnyheterna och 3 av Svenska Dagbladet.

Så har då äntligen den Oscarshyllade Hugo Cabret kommit till de svenska biograferna.
Här är några recensioner av den:
Kulturbloggen betyg 5, betyg 4 i Aftonbladet och i Expressen och betyg 5 i Svenska Dagbladet.

En film som inte tagits emot så bra av kritikerna är ”Kvarteret Skatan reser till Laholm”. Där var vi på Kulturbloggen bland de snällaste som gav filmen betyg 3, vilket Aftonbladet också gjorde. Göteborgsposten liksom Kulturnyheterna gav den betyg 1.
Svensk komedi är svår att göra och bli uppskattad av kritiker. Jag är inte särskilt förtjust i komedier överhuvudtaget, men tyckte att i sin genre var den godkänd.

En film vi tyvärr inte hunnit recensera, men som fått bra kritik av bland annat Expressen är Elle. Expressen:

Binoche spel är sällsynt besjälat. Små nyanser av mänskliga tankar, tvivel och reaktioner fyller upp bildytan och skapar en stark identifiering med rollfiguren. Det är framför allt de vardagliga störningsmomenten som blir ovanligt levande.
Många nakenscener är tvivelaktiga, där framför allt flickorna är väldigt exponerade. Det gränsar till erotisering av det redan laddade ämnet prostitution, men på det stora hela handlar det mer om relationer än om sensationer.

Förutom alla bra biofilmer släpps en lång rad bra filmer på dvd, till exempel Ruben Östlunds Play, Cary Fukunagas Jane Eyre, Shane Meadows This is England, Maktens män med George Clooney och Niceville.

Ni har väl inte missat att Niceville släpptes på dvd i veckan och att det finns chans att vinna ett exemplar. Läs om tävlingen här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

16 mars, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *