Farligt styrkebesked av det svenska fotbollslandslaget, kanske?

Tänk av de blågula svenska fotbollslandslaget slog till rejält i träningslandskampen mot Kroatien. Det kroatiska lagen har nästan aldrig förlorat någon match på sin hemmaarena. Nu slog Sverige till och vann med 3-1 och då var alla målen gjorda av svenska spelare. Det kroatiska målet gjordes av den svenska backen Jonas Olsson då han nickade bakåt en boll och den svenska målvakten inte hade tillräcklig koll på sina försvarsspelare, eller om målvakten och backarna inte hade den kommunikation de bör ha.

I glädjeruset över 3-1-segern finns risk att den missen och det missförstånd som den bygger på tas för lätt på. Ska Sverige ta sig långt i EM måste målvakten och försvarsspelarna ha bättre kommunikation.

Träningsmatchen var den sista matchen innan coacherna ska ta ut sina trupper inför EM. Jag kan tänka mig att Hamrén fick en del bra besked som att Sebastian Larsson och Zlatan Ibrahimovic fungerar perfekt tillsammans.
De måste bli ett radarpar i EM. Sebastian Larsson gjorde två av målen i andra halvlek. Redan första gången jag såg honom och Zlatan spela tillsammans i en landskamp slogs jag av hur tydligt just dessa två spelare samverkar.

Zlatan var väldigt på hugget och delvis dominerade han spelet. Kul att se att vår svenska lagkapten kan spela så bra när han spelar strax bakom toppforwarden. Som SVD konstaterar:
Ibrahimovic rörde sig över stora ytor, hade bollen ofta och nyttjades som Sveriges ende världsspelare måste användas.

Det gav tre mål – och den Store var inblandad i samtliga.

Aftonbladet beskriver 1-0-målet som Zlatan gjorde på straff:
Zlatan Ibrahimovic fick en ny, mer släpande roll, mot Kroatien medan Johan Elmander startade längts fram i anfallet.
Det blev succé.
Redan efter 13 minuter spelat Zlatan fram Rasmus Elm som fälldes i straffområdet. Domaren pekade på straffpunkten och Ibrahimovic satte själv 1-0.

En av de stora snackisarna före matchen var hur det skulle gå för 19-årige stjärnlöften John Guidetti. Han fick spela men hann inte visa så mycket, Zlatan och Sebastian Larsson var de stora stjärnorna.

Hur bra är det svenska försvaret? Det fick vi inte svar på, eftersom kroatierna aldrig kom så långt. Mittfälten var start i Sverige.

Det brukar vara farligt att göra bra ifrån sig strax före en stor turnering. Det finns risk att få alltför stora förhoppningar knutna vid sig. Men det här var ju bara den sista matchen före uttagningen av truppen.
När truppen är klar lär det blir några träningsmatcher till före EM.

För det kan vara farligt att göra för bra ifrån sig under träningsmatcher. Svenska sportredaktioner kan börja pumpa upp förhoppningar om EM-guld alldeles för tidigt.

Och varför skriver nu en Kulturblogg om fotboll? För att fotbollslandkamper är en kulturyttring som fascinerar många av oss – och för att jag varit sportjournalist i många år och inte kan låta bli att älska att se på fotboll ibland.

Relaterat:
Dagens Nyheter, Expressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

29 februari, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *