Jaha, då har vi sett första avsnittet av Kontoret, svenska versionen av The Office

Kontoret efter The Office
TV4
Premiär första avsnittet 12 februari 2012

TV-serien The Office är något av kult. Originalet är en brittisk tv-serie som utspelar sig i kontorsmiljö. Den har sedan importerats till USA, i en amerikansk version.

Nu var det alltså dags för första avsnittet av den svenska version där Henrik Dorsin som spelar Ove i tv-serien Solsidan ska spela huvudkaraktären, den något jobbiga kontorschefen. Lite småkul är att program-utvecklarna valt att föra över figuren Ove från Solsidan och låta honom vara den här kontorschefen som serien bygger på.

Ove har väl varit en succékaraktär i Solsidan, den där snåla, luriga och falska grannen. Kommer hans karaktär att hålla för att vara den ledande i en hel tv-serie?

Den svenska versionen är förlagd på ett kontor för Svensk Kontorshygien, förlagd i Upplands Väsby. Helt rätt, mer byråkratiskt grått kan det väl inte låta? Och rollerna är klädda som kontorsråttor.

Mina bekantskaper på Facebook har verkligen haft varierande åsikter om premiäravsnittet, från att tycka att det var en flopp och slöseri med tid att se på till att det säkert kan samla publik i tv-soffan och skapa en del uttryck som kan bli kult.

En Facebookvän skrev:
När det finns en förlaga måste efterföljaren vara bättre och ha något eget, inte en dålig kopia.

Själv har jag jobbat en hel del år på kontorsliknande arbetsplatser och känner igen en hel del typer, i överdriven form. Ibland inte ens överdriven. Lennart Forsström som är ekonom och petnoga med allt, honom känner jag igen. Den där nästan fantasilöse personen som tycker sig ha rätt i allt.
Lennart är ekonomiansvarig och dessutom fackombud för den lokala Handelsavdelningen. En petimeterpersonlighet, ni vet.

Att det finns chefer och halvchefer som gärna stilar med nya tekniska prylar, som han eller hon egentligen kanske inte är den rätta personen att hantera – det har jag sett förr i verkligheten.

Några skratt fick jag men det bygger på att man känner igen situationerna och karaktärerna. Den som aldrig satt sin fot på ett kontor och aldrig jobbat på en sådan arbetsplats har nog svårt att engagera sig i serien. Jag såg avsnittet tillsammans med en gymnasieelev, som inte tyckte det var vare sig kul eller särskilt intressant. Kanske växer serien efter några avsnitt – men det bådar inte riktigt gott efter första avsnittet. En riktigt bra komediserie lockar ju till skratt även om den utspelar sig på en plats eller miljö tittaren aldrig varit på eller har någon verklig relation till.

Kontoret är inspelat väldigt nära hur det verkligen ser ut och är på ett kontor – och sedan har det skruvas till lite. Kanske är det detta som kommer att visa sig vara lyckat, att det befinner sig nära verkligheten. Eller så hade serien mått bra av att vara mer utflippad. Jag är kluven. Vi får se.

En annan Facebookvän kommenterar:
Jag tycker den här svenska versionen börjar mycket lovande – inte minst för de lysande skådespelarna. Hittills en solklar flipp, men vi får se hur det fortsätter.

Och där håller jag med om att det är skådespelarna som gör serien. Den står och faller med deras insatser.

Intressant är att tv-serien också ska sända ett extra avsnitt varje vecka som bara visas på webben.
TV berättar:
I samband med varje nytt avsnitt av Kontoret släpper vi även ett webbexklusivt extraavsnitt här på tv4.se. I första avsnittet följer vi med Viking på överlevnadskurs.

Här kan du se första webb-exklusiva avsnittet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

12 februari, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *