Facebooks börsintroduktion stundar och Facebook introducerar annonser i mobilen redan i mars

Skribent:

Över en miljon svenskar använder Facebook via mobilen enligt Orvesto Konsument. Samtidigt är tillväxten bland unga användare i ålderssegmentet 15-17 och 35-34 störst.

Det är en förklaring till att Facebook nu tänker köra ut annonser till mobila användare. De mobila annonserna sammanfaller också med Facebooks omtalade börsintroduktion. Det sägs att det blir den största någonsin för ett internetbaserat företag.

Det rör sig om aktier för cirka 5 miljarder dollar som kommer att säljas i maj. Det är ändå bara en liten av Facebook som säljs på börsen. Företaget värderas till 100 miljarder dollar.

Förmodligen är det inte lönt att köpa in sig i Facebook nu. Åtminstone inte för allmänheten. Det professionella nätverket Linkdin och Groupon som erbjuder billiga ”deals” börsintroducerades under 2011. De gick ut starkt men deras aktier skönk rejält strax efter introduktionen. Groupon sjönk med 40%  och Linkdin med 36% (Wall Street Journal).

Det mest intressanta med börsförsäljningen av Facebook är att vi kommer att få veta allt om företaget. Hur mycket intäkter har Facebook för annonser? Klickar folk på dom? Hur många aktiva användare har egentligen Facebook? Finns det några juridiska processer mot företaget? Det och mer kommer vi att få veta. Ingenting får störa en börsintroduktion. Samtidigt kan man fråga sig varför en så liten del av Facebook säljs just nu. Kommer det ett aktiesläpp till?

Facebook lär ha över 800 miljoner användare och siktar på en miljard. Vi har också fått veta att Facebook går med vinst.

Flera experter på internetföretag säger att det finns anledning att vara försiktig. Ingen vet hur användarna kommer att reagera på börsintroduktionen eller mobila annonser. En ökad kommersialisering  av Facebook kan göra det mindre intressant att logga in. Och vem klickar egentligen på de där annonserna?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 

 

9 februari, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *