Wordfeud, tipsen som gör att du vinner

Skribent:

Wordfeud är det enda spel jag spelar. Det är roligt att hålla på med ord och jag lär mig en del nytt också.
Den svenska versionen av Wordfeud är ju kopplad till Svenska Akademiens ordlista.
Jag har därför också skaffat Svenska Akademinens ordlista som app till min iphone – så jag kan kolla om ett ord finns där.

Ibland är det dock irriterande att vissa ord som jag tycker borde finnas med inte är godkända än. Ordet ”zen” accepteras inte och inte AD, som ju är ett etablerat ord för ett yrke. Vissa förkortningar accepteras ju av Akademien som EP, MC, CD och CV.

Wordfeud har ju stora likheter med spelet Scrable. SVT har pratat med den svenska mästaren i Scrable som ger råd för den som spelar Wordfeud:

Håll balansen: Sträva alltid mot fyra konsonanter och tre voklare ? då ökar sannolikheten att du kan göra bra drag.
Lägg många brickor: Den som lägger flest brickor plockar också upp flest brickorna och har störst chans att få de bästa brickorna och vinner man. Men det är inte alla som håller med mig om det,
Öva in korta ord: Träna på ord med två och tre bokstäver som hå, je, ax och ex och förkortningar som tv och pc. Man ska inte förakta de korta orden eftersom de kan ge många poäng om man till exempel utnyttjar bonusrutor.
Fantastiskt ord
Tidigare i ”spelarkarriären” så pluggade Berner ord ifrån ordlistor.

Absolut Vanilla har fler tips för dig som vill vinna när du spelar Wordfeud:

Ta alltid (ALLTID) åtminstone EN bonusruta!
Som du kanske redan har listat ut får man mer poäng av bonusrutor. Hur mycket, kanske du undrar?

DL = Double Letter
TL = Triple Letter
DW = Double Word
TW = Triple Word

Med andra ord: försök lägga dina högpoängsbokstaver på DL eller TL. När du lägger ett ord över DW eller TW, försök använda så många och så värdefulla bokstäver som möjligt i hela ordet.

Men det KAN finnas undantag då du inte behöver ta en bonusruta, som t.ex. när du…

”Blockar upp”
Det vill säga när man lägger ett ord parallellt med ett annat och på så sätt bildar flera nya ord. Du får poäng inte bara för de bokstäver du hade på handen, utan även för alla bokstäver du bildar nya ord med på spelplanen.

Var en parasit!
Måååååånga ord i Wordfeud går att förlänga med ett ”S” för att bilda ordets genitivform.

Lilla gumman har intervjuat Mattias Boström som är grymt bra på Wordfeud, han blev tvåa i Svenska Bokmässans turnerings 2011:

Vad är det bästa man kan göra?
Det bästa är förstås att få ut alla bokstäverna i samma drag – det ger 40 extrapoäng. Men annars är det alltid viktigt att leta efter rutor som dubblar eller tripplar bokstavs- eller ordpoängen. Det räcker ibland att lägga ut en enda bokstav på en sådan ruta – gärna så att det bildar ord åt båda hållen – och det kan ge uppåt 40-50 poäng. Så leta efter ställen att lägga ut enskilda bokstäver eller korta ord där man kan maximera poängen. Eller att bokstäverna i ordet man lägger samtidigt hakar på och förlänger flera ord på andra ledden.

Om du vill spela i ett större sammanhang kan du spela seriespel i Wordfeud. Här kan du läsa mer om det.

Kanske räknas det här som fusk eller också som hjälpmedel: här är en sajt där du kan lägga in några bokstäver och få tips om ord.

Wikipediafakta om Wordfeud:

Wordfeud är ett korsordsspel för Iphone Android, och nu finns det även till Windows Phone. Det är i princip en kopia av Scrabble, med skillnaden att endast två spelare tävlar mot varandra i en spelomgång. En spelare kan dock spela flera spelomgångar samtidigt, och då mot olika, enstaka spelare. För att spela använder varje deltagare sin egen mobiltelefon eller surfplatta, och spelet kräver åtkomst till Internet för att de tävlande ska kunna lägga ord och se vilka ord motståndaren har lagt.

Vill du spela spel liknande Wordfeud fast på datorn kan du läsa mer här.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

8 februari, 2012

Det här inlägget har 4 kommentarer.

 1. Cornelia skriver:

  Är också såld på Wordfeud och har nu tagit steget till lir på engelska. Inte för att det går lysande men men jag klarar mig genom ronderna.

  För mig personligen är taktik totalt oviktigt och det viktigaste att kunna visa kreativitet genom att kunna presentera långa och gärna ovanliga ord.
  Jag spelar inte för att vinna utan. för mitt höga nöjes skull.

 2. e6ru skriver:

  det är ju inte kopplat till SAO?

  därav alla problem med riktiga ord och böjningar av ord som aldrig slinker igenom, men ännufler låtsasord som inte existerar men ändå är godkända

 3. zeca63 skriver:

  Varför EVA??

 4. Bo Andersson skriver:

  Varför går inte ordet BLODET.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *