Ingen sms-biljett från Telia utan särskilt konto

Skribent:

Bilden är från svenska Wikipedia

Från och med 31 mars måste Teliakunder ha ett särskilt plånbokskonto för att kunna köpa smsbiljetter och betala parkeringsavgifter. Telia är ensamt bland operatörer att ställa det kravet.

Computer Sweden:

Frågan är varför Telia gör det här som ensam operatör. Telia har tillsammans med Telenor, Tele2 och 3 startat det gemensamma bolaget 4T som kommer att lansera en mobilplånbok senare i år.

Telia är alltså ensamma om att kräva att kunderna skall använda den mobila plånboken för att göra dessa betalningar. De som har andra operatörer kommer att kunna fortsätta köpa smsbiljetter som vanligt.

För mig personligen kan det här bara krångla till saker och ting. Jag köper smsbiljetter när jag åker till Uppsala några gånger i månaden och ibland när jag har missat att tanka slkortet. Det är bekvämt att få det hela på mobilräkningen och något behov av mobil plånbok har jag inte. Det här blir en primitiv form av kollektivanslutning eftersom rätt många någon gång hamnar i en situation där det behöver köpa en biljett via sms.

Digital teknik skall göra livet enklare eller lättare för någon, då gör den nytta. När den tekniken används för att begränsa valmöjligheterna och beskära vår frihet gör den skada. Det är svårt att se vad Telia vinner på det här. Kanske är det en reflex från den gamla monopoltiden. Själv skall jag ta mig ur min lättja och undersöka om det finns andra sätt att betala resan till Uppsala. Det verkar som om det skulle kunna  bli billigare. Mobil plånbok skaffar jag när jag känner behov av det.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 februari, 2012

Det här inlägget har 4 kommentarer.

 1. Anders skriver:

  En spontan reaktion är väl att inte bara undersöka alternativa betalningssätt, utan kanske framförallt andra operatörer. Så Du kan behålla flexibiliteten.

 2. Hej!

  Maria heter jag och jobbar på Telia Kundservice.

  Den 31 mars 2012 stängs möjligheten att betala för varor och tjänster via mobilfakturor. Sedan den 1 december 2011 gäller samma sak för kunder med kontantkort. Det är i princip tre orsaker till att vi på Telia styr över betalningar till Telia Mobil plånbok.

  1. I grunden handlar det om EU-direktivet ”Payment Service Directive” som på svenska är ”Betaltjänstlagen”. Vissa tjänster, som till exempel biljettköp, tolkar Finansinspektionen som exempel en tjänst som berörs av lagen.

  2. Eftersom olika tjänster tolkas på olika sätt, och däremd skulle behöva hanteras på olika sätt, så innebär detta svårigheter för oss rent stödsystemsmässigt.

  3. Vi har en egen affärsstrategi hur vi vill att det här med betalningar ska utvecklas på sikt. Där ser vi att Telia Mobil plånbok är en modern tjänst för framtiden.

  Om man inte har en smartphone (eller inte vill använda en app) kan man ändå registrera sin mobila plånbok till sitt mobilabonnemang och efter det göra sms-betalningar precis som vanligt, med den skillnaden att pengarna tas ur plånboken istället för att bli en del av mobilräkningen (eller dras från Refill). För att ladda sin plånbok, göra andra slags betalningar, se en lista över gjorda betalningar osv så hanteras det via webben (https://planbok.telia.se/default.aspx) istället för via en app.

  Med vänlig hälsning
  Maria Dahlin
  Telia Kundservice

  • Jonas Anderson skriver:

   Hej, Maria!
   Jag är för utveckling och tjänster på det här området men tycker att jag måste få bedöma användbarheten innan jag väljer. Eftersom de andra operatörena som ingår i 4T har fått klart från finansinspektionen att forsätta som vanligt kan inte det vara ett skäl. EU direktivet följs ju redan i och med att kontantkorten måste registreras för att kunna användas till att betala sms-biljetter.

   Mobila plånböcker är något som kommer och är kanske en bra lösning men det är inget jag vill tvingas använda om jag inte behöver det.

   En länk som kanske kan vara av intresse. Berkman Center for Internet & Society, vid Hravard. Det finns ett pågående samtal om samhället, Internet och hur den digitala tekniken påverkar oss.

   Kul med ett personligt svar och tack för din kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *