Dags för morgontidningar att ta betalt på webben?

Skribent:

DN:s vd Gunilla Herlitz tror att någon av de fyra storstadstidningarna DN, SvD, Aftonbladet och Expressen kommer att läggas ner inom fem år, berättar Dagens Media.

Flera av de stora redaktionella sajterna menar att det är problem att det inte kostar något att läsa deras nyheter på Internet.
Medier har haft svårt att få in tillräckligt på annonser för att det ska täcka vad det kostar att hålla igång en webbplats.
De stora medierna träffar av och till på konferenser och diskuterar hur de ska få inkomster på sina webbplatser.

Jeanette Bonnier, största ägaren i Bonnier AB, menar att morgontidningarna som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet måste lära sig att ta betalt på webben. Dagens Media rapporterar:

Hon menar också att tidningarna snart måste böja ta betalt för sitt innehåll även på webben.

– Pressen måste ta betalt! Och inte ge bort jobb gratis på webben. Eller plattan. Eller mobilen. Eller whatever. De måste ta betalt, säger hon till Expressen.

Jeanette Bonnier är styrelseledamot i SF, Expressen och Dagens Nyheter och äger 10 procent av aktierna i Bonnier AB, uppger Dagens Media.

Ju fler som tar betalt för att besökare ska kunna komma in på deras webbplatser desto mer låst blir Internet.
Dels hjälper det sällan att ha låsta sidor, sajter som Flashback har alltid någon som kan dela med sig av inloggningar men framför allt bygger Internet på länkar som fungerar. En webbplats som är låst blir mer statisk, den kommer inte att kunna kommunicera med andra öppna webbplatser.

Jag tror ändå att annonsörerna måste börja vakna och inse värdet av att annonsera digitalt: allt fler använder smartphones och surfplattor. Genombrottet för att det ska gå att få intäkter på annonser på Internet måste komma.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

29 januari, 2012

Det här inlägget har 1 kommentar.

  1. […] Dags för morgontidningar att ta betalt på webben? (Jag tror inte det)http://kulturbloggen.com/?p=47520 […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *