Att blockera Pirate Bay är ingen lösning

Finska och holländska bredbandsoperatörer har tvingats blockera den svenska fildelningssajten The Pirate Bay efter domstolsbeslut.

Rättssociologen och internetforskaren Marcin de Kaminski säger till SVT att det är en åtgärd som urholkar rättssystemet.

Sedan tidigare har Irland och Danmark blockerat fildelningsajter på liknande sätt som nu sker i Finland och Holland. De Kaminski är nu oroad att fler länder ska följa samma linje för att försöka komma åt den olagliga fildelningen.

Att censurera Internet är censur. Censur är alltid ett första steg till en diktatur. Ett samhälle där vi inte får sprida information fritt är inget fritt samhälle.

Att blockera Pirate Bay är som att stänga av telefoner för att människor kan begå brott via telefon.

Själv har jag hämtat e-böcker om buddism via Pirate Bay. E-böcker som lagts ut gratis av upphovsrätsinnehavarna, för det är böcker som är svåra att sprida annat. Pirate Bay är ett verktyg där människor kan sprida filer. Dessa filer kan vara upphovsrättsligt tillåtna att sprida och de kan vara olagliga.

Att blockera innehåll på Internet kan aldrig vara den rätta vägen. Jo, om det gäller något som är helt olaglgt, helt vidrig. Sajter med barnporr: ja det är rätt att stoppa dem. Sajter som helt öppet uppviglar till terroristbrott eller sajter som helt öppet är rasistiska: javisst. Det är olagligt att uppvigla till terrorism, det är olagligt att sprida rasism – då är det redan olagligt oavsett kanalen, oavsett om det sprids med tryckta medier eller digitala. Det är brottet som är kriminellt, inte distributionskanalen.

Relaterade artiklar:
IT-rättsexpert: Kan komma att ske i Sverige
Bredbandsbolag spärrar Pirate Bay
Tvingas blockera The Pirate Bay
Svenska Dagbladet
IDG
Computer Sweden

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

14 januari, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *