Så här ser de nya frimärkena ut med Lill-Babs och Folkets Park

Skribent:

12 januari ger Posten ut frimärken med folkparkstema. Här hittar du exempelvis artisten Lill-Babs, chokladhjulet i Kolsnäs Folkets Park, Värmland, samt entrén till folkparken i Borlänge.

– Jag är oerhört stolt över att folkparkerna uppmärksammas på det här viset. Folkparken är sinnebilden för platsen där folklighet, engagemang och glädje förenas. Det får vi aldrig nog av, säger Lennart Derehag, vd, Folkets Hus och Parker i ett pressmeddelande.

Postens pressmeddelande:

Posten ger den 12 januari ut nya frimärken med folkparker, där artisten Lill-Babs är ett av motiven, turistmålen Dalarna, geometriska figurer och årets välgörenhetsfrimärken. Denna gång är Cancerfonden mottagarorganisation. Året bjuder i övrigt på frimärken med Raoul Wallenberg och guldolympier.

– Vi får en fin start på frimärksåret 2012 och jag är glad och stolt att återigen kunna presentera ett brett utbud av teman och motiv som speglar vårt land på olika sätt. Extra stolt är jag över de nya välgörenhetsfrimärkena där tillägget denna gång går till Cancerfonden. Med dessa frimärken ges alla en möjlighet att bidra till att besegra cancern, säger Postens frimärkschef Britt-Inger Hahne.

Inom PostNord har Post Danmark sedan 1959 årligen gett ut välgörenhetsfrimärken. För att öka PostNords samhällsansvar började den svenska delen av koncernen 2011 att ge ut välgörenhetsfrimärken. Årets mottagarorganisation är Cancerfonden där verksamheten koncentreras till forskningsfinansiering och kunskapsspridning. Läs mer om Cancerfonden här www.cancerfonden.se

Välgörenhetsfrimärket gäller för inrikes brev och säljs i häften om tio till en kostnad av 70 kronor. För varje häfte går 10 kronor oavkortat till Cancerfonden. Välgörenhetsfrimärkena finns att köpas hos Postens ombud samt Posten.se från och med den 12 januari 2012.

En av uppgifterna för de svenska folkparkerna när dessa började etableras från slutet av 1800-talet var att ge alternativ till nöjen och rekreation för vanligt folk. Efter hand började nöjesaspekten överväga och de klassiska dansbanorna blev vanliga. Flertalet stora artister har uppträtt i folkparkerna, och en av de mest älskade är Barbro Svensson, Lill-Babs, som debuterade 1954.

– Det känns fantastiskt kul och hedrande att vara med på frimärke, sa hon i samband med besöket på Posten då frimärkena trycktes. (Länkar till foton från besöket finns här nedan).

Frimärket visar Lill-Babs på scen vid två tillfällen, tidigt 1970-tal, ”det ser jag på smycket jag bar”, och 1960-talets början där hon under en folkparksturné uppträdde i sjömanskostym. Hon sjöng låten Det var en gång en sjöman, lätt omarbetad av turnéledaren Tage Danielsson. Läs mer om Lill-Babs här www.lill-babs.com

Övriga motiv på folkparksfrimärkena är entrén med besökare från värmländska Björneborg, dansbanan i Arvika Folkets Park, entrén till folkparken i Borlänge och chokladhjulet i Kolsnäs Folkets park i Värmland.

Nya frimärken för ekonomibrev pryds med den spännande geometriska figuren oktaeder som består av åtta liksidiga trianglar. Känslan i motiven pendlar mellan arkitektonisk exakthet och organiskt böljande i en spännande djupverkan.

Frimärken bidrar till att etablera bilden av Sverige ute i världen. Miljontals frimärkta brev och vykort passerar varje år över landets gränser på väg till nära och fjärran adressater. Årets EUROPA-frimärken visar två av vårt lands mest publika turistmål, Dalarna och Stockholm.

Motivet från Dalarna är en vy över sjön Siljan. På Stockholmsfrimärket syns i förgrunden Globen med rälsburna glasgondolen Skyview, och i fonden bland annat Stadshuset och Hötorgscity med de välkända höghusen.

Behovet att nå fram med ett personligt budskap ökar i vår tid.

– Allt fler upptäcker att ett väl valt frimärke förstärker det jag vill förmedla till mottagaren av mitt meddelande. Det gäller allt från en personlig hälsning till ett officiellt eller affärsmässigt budskap, säger Britt-Inger Hahne.

Flertalet stora artister har uppträtt i folkparkerna, och en av de mest älskade är Barbro Svensson, Lill-Babs, som debuterade 1954. Övriga motiv på folkparksfrimärkena är entrén med besökare från värmländska Björneborg, dansbanan i Arvika Folkets Park, entrén till folkparken i Borlänge och chokladhjulet i Kolsnäs Folkets park i Värmland.

Fler nya frimärken hittar du via den här länken.

Folkparker

Frimärkena har utformats av Henrik Karlsson efter foton av Krister Nilsson, Frank May/Ina Agency, Anders Engman/Bonnierarkivet/Scanpix, Lennart Edling/Scanpix, Joss Gerard/Ina Agency. Gravörer: Martin Mörck, Piotr Naszarkowski och Lars Sjööblom. Tryckteknik: ståltryck. Förpackningen är häfte med tio frimärken och fyra motiv, samt rulle (Folkparksentrén). Valören är för inrikes brev och hälsningar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

11 januari, 2012

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *