Hur sjukt kan det bli? Halv miljon svenskar riskerar fängelse för fildelning

Den som fildelar riskerar att hamna bakom galler.
Och det kan räcka med att ha lagt ut tio filmer för nedladdning.
Det hävdar de specialåklagare som håller koll på fildelningen i Sverige.
Ur Aftonbladet.

För det första undrar jag ju om samhället inte har större problem än att filmbolag tror sig förlora några kronor.
Den som kikar på en film via nedladdning skulle förmodligen inte gått på bio och sett filmen eller hyrt dem som dvd, om den inte gick att ladda ner. Det är omöjligt att räkna på om det verkligen är pengar som filmbolagen förlorar.
Kanske det istället är så att filmbolagen tjänar på det? De som ser en film kan bli intresserad och sugen på att se mer film. Nedladdade filmer är många gånger av sämre kvalitet än att se filmen i hyrd kopia eller att se den på bio.
Många undersökningar tyder på att den så kallade illegala fildelningen ökar människors intresse för film och musik.

Samhället har betydligt allvarligare problem än huruvida någon ser på filmer illegalt.
Där finns en enorm drogmarknad som förstör människoliv och människor, som orsakar våldsbrott och kriminalitet av olika slag.
Det finns en stor ekonomisk brottslighet, som gör att samhället får mindre skattteintäkter vilket för med sig färre resurser till vård, skola och omsorg.

En annan aspekt på det här med illegal fildelning är att jag undrar varför någon alls ägnar sig åt det.
Musik går alldeles utmärkt att lyssna på massor helt olagligt. Flera bra tjänster erbjuder musik: Spotify, Wimp med flera.

Det börjar bli samma sak med film: flera bra tjänster har kommit: TriArt, Voddler, Headweb …
Det som saknas är fortfarande möjligheten att lagligt se helt nya filmer utan att behöva gå till en biograf.

Själv tycker jag det är totalt onödigt att ladda ner film eller musik på det så kallade olagliga sättet. Jag har fullt upp med att utforska musik och film via Wimp, Spotify, Voddler, TriArt och Headweb.

Förutom Spotifys gratisversion är dessa tjänster visserligen inte helt gratis, men de är inte särskilt dyra. Jag tycker inte all kultur ska vara helt gratis. Kulturarbetare måste kunna försörja sig också. Men att använda polisens resurser till att jaga människor som delar med sig av några filmer, det är att använda våra gemensamma resurser helt fel. Polisernas löner betalas av våra skattemedel. Våra skattemedel kan användas mycket mer effektivt genom att jaga grov kriminalitet av annat slag. Absolut.

Relaterat: Dagens Nyheter och Piratpartiet och Anna Troberg och SVT Nyheter och Svenska Dagbladet.

Fler som har bloggat om detta: Ann Helena Rudberg och Kommunisternas blogg som skriver:
Det räcker med ett drygt tiotal fildelade filmer för att åklagaren ska kräva fängelse. Den praxis som växt fram pekar mot att en halv miljon svenskar nu riskerar fängelse för sin fildelning.

Och om vi skiter i överheten och gör som vi vill? Kanske att svenska regeringen då gör som den turkiska, bombar sina egna invånare som straff och hämnd. Den turkiska militären svor att hämnas de 35 soldater som dödades av PKK. Igår kunde vi läsa att man av misstag bombat 35 smugglande ungdomar i tron att de tillhörde PKK. Smugglingen av varor över gränsen känner regeringen till och gör ingenting åt därför att det är den enda inkomstmöjligheten för folket i byarna nära gränsen.

Tekniktoppen 2.0 tipsar under rubriken Skydda dig mot galna lagar såhär.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

30 december, 2011

Det här inlägget har 6 kommentarer.

 1. Martin skriver:

  Är det ok att stjäla bara för att många gör det?

 2. Jarre skriver:

  Detta är ju helt knasigt! Vem lider skada? Skivbolag och artister har det bättre än någonsin. Att ens säga att fängelse är rimligt för ett tiotal filmer är ett hån mot de våldtäkt-, rån-, och misshandelsoffer som fått höra att övergreppet inte varit ”allvarligt nog” … sjukt att människan inte har ett värde, allt handlar bara om pengar
  och martin ingen stjäl något alls, filer är nämligen bara data.
  håller med skribenten, de filmer jag äger hade jag troligen inte alls köpt om jag inte fått se dem gratis först, för vem vill köpa grisen i säcken?

 3. Finns det en lag som förbjuder fildelning så måste lagen följas. Om man tycker att lagen är fel får man arbeta på att förändra lagen. Börja med att ställa krav på din riksdagsman han är ju vald för att företräda våra intressen. Eller hur? Men att tro att samhället skulle kunna vara beredda att sätta en halvmiljon människor i fängelse är nog inte särskilt realistiskt, även om de döms till korta straff.

 4. Martin skriver:

  Jarre, en film kostar både mycket pengar och är filmskaparen verk. Det är filmskaparen som har rätt till verket, ingen annan. Det är inte ”lite data”. Sen finns det mycket kultur som mår bra av att vara tillgängligt för alla – ur skaparen synvinkel – men det är alltid upphovsrättsinnehavaren som skall avgöra detta.

  Nu skall jag titta på en bra film på SVT eller som Jarre säger, lite data 🙂

 5. samikorpela skriver:

  Netflix är en annan sajt från usa som man bara väntar ska komma till Sverige.

 6. Morran skriver:

  Kan man hävda att man har öppet köp på bio ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *