Nu har Spotify fått ytterligare två starka konkurrenter: Rara och Deezer

Från många musiker har kritiken varit hård mot Spotify. Enligt många musiker har Spotify knutit sådana avtal med musikbranschen att det är de stora musikbolagsägarna som vinner på Spotify medan musikerna mest får nöja sig med kaffepengar. Det där är inte särskilt nytt. Musiker har genom historien ofta snuvats på sina rättigheter och inkomster genom luriga avtal med musikbolagen.

WiMP har bättre avtal för musikerna, säger en del musiker jag talat med. Jag kan inte garantera att det är så. Jag har inga siffror, men många har hävdat detta i alla fall.

Nå, hur som helst: konkurrens ökar om musiklyssnarna. Häromdagen lanserades musiktjänsten Rara.com. Rara erbjuder strömmad musik. IDG berättar:

Rara.com ska vara reklamfritt och tjänsten ska till en början kosta mellan 10 och 20 kronor i månaden. Men på sikt ska månadskostnaden ligga runt 50 kronor. I mobilen kommer priset att ligga på samma nivå som konkurrenten Spotify, det vill säga runt 100 kronor i månaden.
Omnifone, det brittiska bolaget som står bakom tjänsten, räknar med att från start finnas i 16 länder.

Rara marknadsför sig med motiveringen att deras tjänst är enkel att använda. De vänder sig till alla som inte är tekniknördar och som kan tycka det är krångligt att hantera exempelvis Spotify.

– De flesta vill ha något mycket mycket lättare att använda än de hittills fått av andra musiktjänster, vilka är alltför komplicerade tekniskt. De som inte vet hur man laddar ned applikationer, komponerar spellistor och som vill ha tjänster som är grafiskt utarbetade, säger Rob Lewis, styrelseordförande i Londonbaserade Rara.com, enligt DN..

Ännu en musiktjänst lanseras i dagarna. Den är den franska Spotify-konkurrenten Deezer som nu kommer att finnas i 130 länder, bland dem Sverige.

E24 berättar om Deezer:

Tjänsten kommer att rullas ut under december och januari.

Rent funktionsmässigt är inte Deezer helt olik konkurrenter som Grooveshark, Spotify eller norska Wimp. Tjänsten har en katalog på 13 miljoner låtar som användare betalar en månadsavgift för att ta del av. För användare av gratisvarianten av tjänsten är lyssnandet begränsat till 30 sekunder per låt.

Precis som Spotify har Deezer tecknat ett samarbetsavtal med nätverkssajten Facebook.

Spotify liksom alla deras konkurrenter är alla ett alternativ till den illegala musikdelningen. Vilken av dessa kommer att stå som vinnare? Eller kommer det att bli så att en del musikbolag har avtal med vissa tjänster enbart – och på så sätt blir ingen tjänst tillräckligt intressant?

Rent funktionsmässigt är inte Deezer helt olik konkurrenter som Grooveshark,

Mp3.coms grundare hävdar att tjänster som Spotify inte kommer att bli lönsam, att det är omöjligt på grund av orimligt höga krav från skivbolagen.

E24 skriver:
Här är några av de tuffa villkor musiktjänsterna måste gå med på:

1. Betala de mest gynnsamma av a) en viss summa per abonnent, b) en viss summa varje gång en låt spelas, c) en procentsats av bolagets totala intäkter.
2. Ge skivbolagen aktier i bolaget
3. Göra stora förskottsbetalningar
4. Ge detaljerad rapportering, inklusive statistik varje månad
5. Ordna normalisering av data (skivbolagen använder olika format)
6. Först komma överens med själva skivmärket och sedan även med bolaget som står bakom det
7. Garantera att de bästa villkor som ges ett skivmärke är tillgängliga för de andra också
8. Att inte avslöja vad de måste betala till skivbolagen

Läs även andra bloggares åsikter om

14 december, 2011

Det här inlägget har Inga kommentarer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *